SCJU Oradea: A fost inaugurat primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul public de sănătate românesc

0
463

Primul laborator de analize medicale robotizat din sistemul public de sănătate românesc, realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Oradea cu fonduri europene, a fost inaugurat sâmbătă.

Managerul SCJU Oradea, dr. Gheorghe Carp, a menţionat că, pe lângă laboratorul automatizat, au fost finalizate şi alte proiecte importante, finanţate tot fonduri europene: amenajarea spaţiului (4 milioane de lei) şi achiziţia unui aparat angio CT de peste 8 milioane de lei, amenajarea spaţiului pentru medicină nucleară în valoare 1,5 milioane de lei şi achiziţia unui aparat Spect CT de 3,4 milioane lei, precum şi dotarea secţiei UPU cu un computer tomograf foarte performant (cu 128 de slice-uri), în valoare de 2 milioane de lei.

La inaugurarea labortaorului a participat și ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

„În mod evident este un laborator bine organizat, mai ales bine dotat, care are o capacitate de lucru foarte, foarte mare. Aceste facilităţi ar putea fi partajate de spitale aflate în apropiere, pentru a furniza servicii, mai ales că laboratorul funcţionează în regim de permanenţă, analizele fiind realizate pe tot parcursul zilei, al nopţii, în weekend, oricând. Este foarte important un astfel de laborator care să menţină permanent funcţională capacitatea de investigare a pacienţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Un alt aspect foarte important, a subliniat ministrul, este profesionalizarea personalului. Rafila s-a referit la două categorii de medici, în primul rând cei de medicină de laborator, şi mai de curând, medicii care au absolvit specialitatea de microbiologie medicală.

Ministrul a afirmat că laboratorul este extrem de important pentru investigaţiile de biochimie, hematologie, imunologie, de microbiologie a bolilor infecţioase, a rezistenţei bacteriilor la antibiotice, precum şi pentru controlul bolilor nozocomiale, „o problemă de sănătate publică pe care noi încă nu am rezolvat-o”.

„Ca să poţi să o rezolvi trebuie să ai la bază laboratorul. Acesta este cel care generează informaţiile de care au nevoie biologii, clinicienii, să ţină acest lucruri sub control, să prescrie corect antibiotice, este o problemă la care lucrăm. Avem în desfăşurare un proiect pilot în cinci spitale din ţară şi sper ca la final, anul viitor, să venim cu ghidurile de bună practică în controlul infecţiilor şi combaterea rezistenţei la antibiotice”, a declarat ministrul Rafila.

Laboratorul integrat, automatizat, dispune de un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator, precum şi soluţii informatice care permit furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor. Un număr de 31 de departamente medicale ale spitalului au fost dotate cu echipamente speciale.

Eficientizarea laboratorului de analize medicale înseamnă reducerea timpului necesar transportului şi pregătirii probelor pentru analize, eliminarea erorilor în identificarea probelor, evitarea contaminării personalului medical, degrevarea personalului, precum şi scăderea costurilor cu până la 30%.

Noul laborator va deservi, deocamdată, cele două spitale mari din municipiu, Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, dar şi celelalte unităţi medicale de stat din Oradea sau din judeţ, la solicitare.

Contractul de finanţare pentru realizarea laboratorului de analize medicale robotizat a fost semnat în 22 noiembrie 2019, în cadrul proiectului ROHU-357 „Cooperarea pentru standarde înalte de asistenţă medicală în prevenirea, identificarea timpurie şi tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdo Bihar”. Din valoarea totală de 3 milioane de euro, Spitalului orădean i-au revenit două milioane de euro pentru acest laborator.

Articolul precedentMS: Șapte decese la pacienți cu COVID, de la ultima raportare. La ATI sunt internate 138 de persoane
Articolul următorMinistrul Rafila: Infecția cu SARS-CoV-2 se transformă încet într-o viroză sezonieră