Agenția medicamentului din Statele Unite, Food and Drog Administration (FDA), a confirmat că vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient în proporție de 95% într-o evaluare făcută înaintea aprobării serului pentru utilizare în această țară.

Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech oferă o protecție puternică împotriva virusului SARS-CoV-2 după prima doză administrată. Prima analiză a datelor din studiile clinice mai arată că vaccinul anti-COVID-19 a funcționat bine, indiferent de rasa, genul, etnia sau vârsta voluntarului. De asemenea, vaccinul a fost eficient la persoanele obeze, care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi cu noul coronavirus.

Astfel, datele evaluate cu privire la vaccin arată că el este conform și eficient. Reprezentanții FDA se vor întâlni la 10 decembrie, pentru a discuta cererea de autorizare a vaccinului în SUA.

Vaccinul anti-coronavirus produs de Pfizer și BioNTech oferă o protecție puternică împotriva noului coronavirus în decurs de aproximativ 10 zile de la prima doză, potrivit documentelor publicate marți de FDA, înainte de o reuniune a grupului său consultativ pentru vaccinuri ce va avea loc joi, 10 decembrie.

Luna trecută, companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor, ce se administrează în două doze, la o distanță de trei săptămâni.

Vaccinul a funcționat bine, indiferent de rasă, greutatea sau vârsta voluntarului. În timp ce studiul nu a găsit evenimente adverse grave cauzate de vaccin, mulți participanți au experimentat dureri, febră și alte efecte secundare.

Joi, comitetul consultativ al FDA va discuta aceste materiale înainte de votul în vederea autorizării vaccinului Pfizer și BioNTech.

Protecție de 89% împotriva formelor severe de COVID-19, încă de la prima doză

Pfizer și BioNTech au început un studiu clinic la scară largă în iulie. Acestea au recrutat 44.000 de persoane în Statele Unite, Brazilia și Argentina. Jumătate dintre voluntari au primit vaccinul, iar jumătate au primit placebo.

Noile cazuri de coronavirus s-au diminuat rapid în grupul de voluntari vaccinați la aproximativ 10 zile după prima doză, conform unui grafic din materialele informative. În grupul placebo, cazurile au continuat să crească constant. Potrivit documentului, doar cu prima doză de vaccin, organismul dezvoltă deja imunitate suficientă pentru a proteja împotriva formelor severe ale bolii în 89% din cazuri. De asemenea, cei imunizați au un nivel de protecție similar cu cei care au trecut prin boală.

În pofida protecției timpurii oferite de prima doză, nu este clar cât timp ar dura aceasta. Testele anterioare au descoperit că a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech oferă sistemului imunitar un impuls major pe termen lung, efect observat în multe alte vaccinuri.

Potrivit dr. William C. Gruber, vicepreședinte senior al cercetării și dezvoltării clinice a vaccinului Pfizer, eficacitatea vaccinului după a doua doză crește la aproximativ 95%. „Două doze de vaccin oferă protecție maximă”, a spus William C. Gruber, citat de The New York Times.

Mulți specialiști și-au exprimat îngrijorarea că vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2 i-ar putea proteja pe unii oameni mai bine decât pe alții. Dar rezultatele din materialele informative nu indică o astfel de problemă.

FDA va lua decizia finală în urma

Spre deosebire de vaccinuri pentru alte boli ce declanșează un răspuns imun slab la adulții în vârstă, vaccinul celor de la Pfizer și BioNTech oferă persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani la fel de multă protecție împotriva vaccinului împotriva coronavirusului ca și persoanelor tinere.

În documentele de informare, companiile Pfizer și BioNTech au spus că vor încuraja oamenii să rămână sub observație cât mai mult timp, neștiind dacă au primit vaccinul sau placebo, astfel încât cercetătorii să poată continua să colecteze informații despre siguranța și eficacitatea vaccinului.

Consiliul consultativ al FDA pentru vaccinul Pfizer este programat la data de 10 decembrie, iar cel pentru Moderna în 17 decembrie.

FDA ar trebui să ia decizia finală imediat după aceste reuniuni. În cazul în care vor fi aprobate, cele două vaccinuri ar putea să devină disponibile încă din această lună în Statele Unite.

Vaccinul trebuie să fie depozitat la temperaturi de minus 70 de grade Celsius

O femeie în vârstă de 90 de ani, din Irlanda de Nord, este prima persoană din lume care a primit vaccinul Pfizer/ BioNTech COVID în cadrul campaniei de vaccinare în masă începută marți de Marea Britanie.

Astfel, Regatul Unit devine primul stat din lume care a început să utilizeze vaccinul Pfizer după ce autoritățile de reglementare au aprobat utilizarea acestuia săptămâna trecută.

Vaccinul Pfizer, bazat pe o nouă tehnologie care foloseşte ARN mesager de sinteză pentru a activa sistemul imunitar împotriva noului coronavirus, trebuie să fie depozitat la temperaturi de cel puţin minus 70 de grade Celsius, valori echivalente celor înregistrate în iernile din Antarctica.