Comitetul Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) pentru medicamente umane (CHMP) a recomandat aprobarea a șapte medicamente în cadrul ședinței sale din septembrie 2020.

CHMP a adoptat un aviz pozitiv pentru Exparel (bupivacaină), pentru tratamentul durerii postoperatorii.

Comitetul a recomandat acordarea autorizațiilor de introducere pe piață pentru două vaccinuri: MenQuadfi (vaccin conjugat meningococ grup A, C, W și Y), pentru profilaxia împotriva bolii meningococice invazive cauzate de serogrupurile Neisseria meningitidis A, C, W și Y și Supemtek, vaccin cuadrivalent pentru gripă (recombinant, preparat în cultură celulară), pentru profilaxia împotriva gripei.

CHMP a recomandat acordarea unei autorizații de introducere pe piață în circumstanțe excepționale pentru Obiltoxaximab SFL (obiltoxaximab), pentru tratamentul sau profilaxia post-expunere a antraxului inhalator.

Medicamentul biosimilar Nyvepria (pegfilgrastim) a primit o opinie pozitivă pentru reducerea duratei neutropeniei și a incidenței neutropeniei febrile la pacienții tratați cu chimioterapie citotoxică.

Comitetul a recomandat acordarea unei autorizații de introducere pe piață pentru medicamentul generic Rivaroxaban Accord (rivaroxaban), un anticoagulant destinat tratamentului și prevenirii tromboembolismului venos, a emboliei pulmonare și a prevenirii evenimentelor aterotrombotice la adulți cu diferiți factori de risc pentru astfel de evenimente.

CHMP a recomandat acordarea unei autorizații de introducere pe piață pentru Phelinun (melphalan), un medicament hibrid pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer hematologice și de altă natură și ca tratament de condiționare de intensitate redusă înainte de transplantul de celule stem hematopoietice alogene în bolile hematologice la adulți și copii. Aplicațiile hibride se bazează parțial pe rezultatele testelor pre-clinice și testelor clinice ale unui produs de referință deja autorizat și parțial pe date noi.