Saptamana Mondiala a Alergiei 2016: schimbarile climatice agraveaza alergiile la nivel mondial

0
52

Alergia la polen, cunoscuta si sub denumirea polinoza, este o afectiune alergica care se manifesta la nivelul mucoasei respiratorii si ochilor.

Rinita alergica la polen, asociata frecvent cu conjunctivita alergica, se caracterizeaza de obicei prin rinoree (scurgeri nazale), congestie nazala (nas infundat), prurit nazal si ocular (mincarime de nas si ochi), lacrimare, si uneori prurit al urechii interne si al palatului (mancarime in ureche si cerul gurii). Aceste simptome sunt cauzate de o hipersensibilitate la polenul din aer precum polenul de arbori, graminee si buruieni.

Persoanele care sufera de alergie la polen pot fi sensibile si la alte alergene din mediul inconjurator. De exemplu, „sindromul alergiei la polen-alimente”, cunoscut si ca „sindromul alergiei orale”, este un tip de alergie alimentara ce se dezvolta la persoane sensibile la polen. Pacientii prezinta prurit/mancarime si/sau iritabilitate si/sau usoara inflamatie la nivelul gurii si gatului imediat dupa ingerarea unor fructe (mere, pere, capsuni, piersici, cirese si anumite tipuri de nuci) sau legume crude. Pe langa aceste alimente, multi pacienti care au alergie la polen pot avea si alergii la mucegaiuri sau fungi.

Alergia la polen diminueaza calitatea vietii, functionarea din punct de vedere fizic, psihic si social. Semnele si simptomele prezente la unii pacienti in sezoanele de polenizare includ oboseala, iritabilitatea, anxietatea, depresia, frustrarea, afectarea increderi in sine, a motivatiei, precum si reducerea energiei, a stari de vigilenta si a puterii de concentrare. Congestia nazala este adesea asociata cu tulburari de somn, care se manifesta prin treziri intermitente, care produc oboseala si somnolenta in timpul zilei si scaderea capacitatii de functionare cognitiva. Acestea sunt insotite de tulburari ale performantelor in invatare, ale comportamentului si atentiei la copii. Suferinta adultilor duce la absenteism la locul de munca si la productivitate scazuta.

Astfel, Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica atrage atentia ca pacientii cu alergie la polen trebuie sa fie constientizati referitor la schimbarile care se produc in regiunea in care locuiesc, pentru a fi ajutati sa se adapteze la modificarile caracteristicilor si modului de prezentare a acestei afectiuni care pot rezulta in urma schimbarilor climatice. Aceste tipuri de schimbari pot cuprinde sezoane polenice prelungite, cresterea expunerii la alergene mai agresive si noi tipuri neasteptate de polen in anumite regiuni.

Saptamana Mondiala a Alergiei 2016 se desfasoara in perioada 4-10 Aprilie 2016 pentru cresterea gradului de constientizare a alergiei la polen – adaptarea la o clima in continua schimbare, care agraveaza alergiile la nivel mondial.

Articolul precedentStudentii la medicina din Cluj-Napoca promoveaza preventia: clujenii, asteptati la conferinta „Medici pentru Tine” in 9 aprilie
Articolul următorProblematica diabetului zaharat in sistemul de sanatate romanesc: Importanta Preventiei si Educatiei in Sanatate