Săptămâna Internaţională a Testării (ARAS): Testare gratuită şi anonimă pentru HIV şi hepatită C

0
82

Săptămâna Internaţională a Testării, organizată în perioada 21-28 noiembrie de Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), oferă posibilitatea testării gratuite şi anonime pentru HIV şi hepatită C.

Astfel, doritorii se pot testa în centrele ARAS sau pot comanda gratuit unul dintre cele 800 de kituri pe care asociaţia le oferă în cadrul campaniei.

În întreaga lume, între 21 și 28 noiembrie, are loc Săptămâna Internaţională a Testării – SIT, iar Asociaţia Română Anti-SIDA, împreună cu alte 60 de organizaţii din domeniul SIDA şi al hepatitelor virale din 43 de ţări, organizează evenimente dedicate publicului larg.

„În cadrul acestui eveniment anual de mobilizare internaţională, (…) ARAS îşi va intensifica eforturile de informare, sensibilizare, testare şi consiliere pentru HIV şi hepatită C, dar şi de advocacy pentru acces la servicii medicale şi sociale. Prin participarea la SIT, ARAS contribuie la rezolvarea problemelor cauzate de criza sanitară COVID-19 în ceea ce priveşte testarea şi accesul la servicii şi subliniază, încă o dată, importanţa recunoaşterii rolului indispensabil jucat de organizaţiile comunitare în asigurarea sănătăţii cetăţenilor”, potrivit unui comunicat transmis de ARAS.

Potrivit ARAS, a treia ediţie a SIT se desfăşoară într-un context „alarmant”, de scădere a numărului de teste, dar şi de creştere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV în multe regiuni ale lumii, „provocate de diminuarea finanţărilor publice şi de lipsa de recunoaştere a actorilor comunitari”.

În condiţiile în care, în România, serviciile medicale şi sociale suferă de lipsa „cronică” de finanţare, ARAS cere factorilor de decizie naţionali şi internaţionali să pună prevenirea şi testarea în centrul priorităţilor sanitare, pentru a scădea rapid numărul noilor infectări; să recunoască rolul educatorilor între egali în oferta de servicii de îngrijire, prevenire şi testare, pentru a creşte calitatea vieţii persoanelor afectate; să integreze persoanele vulnerabile (în special tinerii, femeile, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, lucrătoarele sexual, persoanele transgender) în crearea şi implementarea activităţilor naţionale din domeniu, oferindu-le resursele necesare.

De asemenea, organizaţia pledează pentru intensificarea testării pentru HIV şi hepatite virale, pentru a acoperi întârzierea din ultimii doi ani; promovarea şi generalizarea accesului la autotestare, prin stabilirea unor preţuri accesibile pentru autoteste atât pentru publicul larg, cât şi pentru persoanele vulnerabile; promovarea şi susţinerea prevenirii combinate; asigurarea profilaxiei pre-expunere (PrEP) pentru persoanele care nu sunt infectate cu HIV şi îndrumarea celor care trăiesc cu HIV către servicii de îngrijire complexe şi constante; stimularea inovaţiei în prevenire, testare şi tratament şi stimularea capitalizării bunelor practici din cele trei domenii.

Conform comunicatului, în 2021, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Testării, 39.202 persoane din întreaga lume au beneficiat de 42.083 teste (HIV, hepatită B, hepatită C, sifilis, diverse tipuri de cancer produse de virusul papiloma uman), în 37 de ţări.

ARAS a asigurat anul trecut accesul la testare HIV pentru 650 persoane din România, prin trimiterea gratuită de teste rapide la domiciliu.

Pentru cei care vor să se testeze, centrele ARAS sunt: Checkpoint ARAS Bucureşti 0751 01 05 39, Checkpoint ARAS Cluj 0751 11 10 17, Checkpoint ARAS Iaşi 0751 12 07 08, Centrul de Sănătate ARAS – 0740.303.744 (https://arasnet.ro/sit-testare-centre/).

Articolul precedentPeste 300 de experți, reuniți de OMS, vor actualiza lista agenților patogeni care pot provoca viitoare pandemii
Articolul următorInfecţiile de origine bacteriană, a doua cauză de deces la nivel mondial, după problemele cardiace, potrivit unui studiu amplu