Una dintre revendicările susţinute de Federaţia SANITAS din România la declanşarea calendar de acţiuni sindicale este stabilirea sporului pentru condiţii de muncă, prin raportare la salariul de bază aflat în plată.

“Considerăm acest lucru imperios necesar deoarece odată cu apariţia OUG nr. 226/2020 sporul pentru condiţii de muncă va fi stabilit, în continuare, în mod discriminator şi nelegal, în opinia noastră şi în anul 2021, pentru medici şi asistenţi medicali prin raportare la salariul de bază aflat în plată iar pentru restul personalului (farmacişti, biologi, fiziokinetoterapeuţi, psihologi, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, liftieri, asistenţi sociali, personal TESA etc.) se va stabili prin raportare la salariul de bază din 2018”, după cum susţin reprezentanţii SANITAS, într-un comunicat de presă.

De asemenea, potrivit acestora, în discuţiile din perioada iulie – decembrie 2020 dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai Federaţiei SANITAS echipa guvernamentală condusă de primul-ministru a garantat calcularea sporului pentru condiţii de muncă prin raportare la salariul de bază aflat în plată, începând cu 1 ianuarie 2021.

“Prin adoptarea O.U.G. nr. 114/2018, a O.U.G. nr. 1/2020 şi acum a O.U.G. nr. 226/2020 se perpetuează discriminarea între salariaţi în loc să se repare aşa cum în permanenţă am solicitat.Nivelul fără precedent de implicare al tuturor salariaţilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială în combaterea pandemiei îi expune la riscuri uriaşe şi condiţii de muncă deosebit de grele, altele decât până la apariţia virusului SARS-COV-2”, se arată în comunicatul SANITAS.

În aceste condiţii, Federaţia SANITAS din România solicită Guvernului nou instalat ca la elaborarea Bugetului de stat să aibă în vedere repararea acestei inechităţi pentru a putea restabili echilibrul în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.