Sanitas: OUG care prevede recunoașterea meritelor personalului medical implicat în lupta anti-COVID, adoptată

0
285

Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19 a fost adoptată, după mai multe solicitări ale Federației Sanitas din România.

Ordonanța urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Modificările aduse Legii 56/2020 permit urmașilor salariaților din sistemul sanitar, decedați în urma infecției cu SARS-COV-2, să beneficieze de pensia de urmaș așa cum a fost ea stabilită încă din luna mai a anului 2020.

Cererile pentru ajutorul suplimentar de deces se depun la Ministerul Sănătății, iar cererile pentru pensia de urmaș se depun la casele teritoriale de pensii, împreună cu documentele doveditoare ale drepturilor respective.

Potrivit OUG, dreptul la pensia de urmaș se acordă: ”până la împlinirea vârstei de 16 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o  formă  de  învăţământ  organizată  potrivit  legii,  până  la  terminarea  acestora,  fără  a  depăşi vârsta  de  26  de  ani respectiv pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a  ivit  în înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 ani.”

De asemenea, modificarea legii prevede ca pensia de urmaș să fie egală cu 75% din salariul de bază/ solda de funcție /salariul de funcție avut/ avută de personalul medical la data decesului, indiferent de numărul urmașilor îndreptățiți.  Același cuantum al pensiei de urmaș se acordă copiilor urmași în cazul decesului ambilor părinți. Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de legislația proprie fiecărui sistem de pensii, dacă nu se recăsătoreşte.

Articolul precedentNoi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Belgiei
Articolul următorAproximativ 30 de secvențieri la Institutul Matei Balș efectuate până acum