Sanitas, după negocierile de la Palatul Victoria: „Discuţiile continuă”

0
403
Reprezentanții Federației Sanitas au participat astăzi la o nouă rundă de negocieri cu Prim-ministrul Marcel Ciolacu și echipa sa de miniștrii. Recent, aceștia au transmis rezultatul dezbaterilor:
„Sintetizăm concluziile:
– Creșterea medie de 20% pentru personalul din sistemul sanitar public trebuie să se încadreze în suma calculată ca impact pe fondul de salarii de bază pentru anul 2024.
– Creșterea menționată va fi acordată în două tranșe: martie- iunie a.c.
– În paralel, în perioada imediat următoare se negociază la Ministerul Sănătății revendicările fără impact financiar imediat.
– Pentru salariații din Asistența Socială s-a calculat impactul bugetar al creșterilor de venituri urmând să se definitiveze negocierile la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale” – anunță sindicaliștii.
„Am continuat discuţiile începute săptămâna trecută şi acum două săptămâni, ne-am mutat, între timp, la ministere, tot căutăm date în continuare. Nu avem astăzi nimic cert să vă spunem decât că discuţiile continuă. Sunt multe date de aflat pe care încă nu le avem de la celelalte ministere, câţi oameni sunt, câte persoane vor trebui să primească. Nu avem nici sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20% cât ar fi la fiecare. Şi aşteptăm acele comisii pe care le-am înfiinţat, a fost, deja, una la Ministerul Sănătăţii. Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul”, a declarat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, citat de Agerpres.
„Anvelopa salarială e o greşeală de interpretare. Nu anvelopa salarială, care e uriaşă, nici nu ne-am referit la ea. Guvernul dă cei 5% pentru toată lumea la salariul de bază. Vor primi colegii noştri banii din 15 februarie, luna asta. Apoi, încă 15% în două tranşe, pe care nu le-am stabilit ca procent şi care se vor aplica la toată lumea, inclusiv la asistenţa socială, foarte important”, a explicat liderul sindical. 

„Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. E un lucru pe care l-am tranşat acum. Am spus că sunt două tranşe, nu neapărat egale. Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare. Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni”, a transmis prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope.

Articolul precedentFederația ”Solidaritatea Sanitară”, după întâlnirea de la Guvern: „Continuăm protestele!”
Articolul următor(VIDEO) SCUB: Pacient cu simptome de ocluzie intestinală înaltă, diagnosticat cu cancer de stomac