Sănătate sau scrum? O nouă analiză extinsă pe durata unui deceniu demonstrează efectele cumplite ale fumatului pe termen lung

0
232

O cercetare extinsă pe durata a zece ani asupra progresei emfizemului la fumători vine cu noi perspective asupra efectelor pe termen lung ale fumatului și evidențiază consecințele pulmonare cumplite pe care le suferă persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) atunci când nu au suficientă voință pentru a putea să renunțe la fumat.

Studiul compară analizele de la pacienții fumători și foștii fumători cu urme de emfizem la investigația imagistică inițială, arătând că fumătorii actuali au prezentat o scădere semnificativă a densității pulmonare ajustate (ALD) la imagistică pe o perioadă de 10 ani.

Deși alte studii au evaluat leziunile pulmonare pe termen lung cauzate de fumat, această ultimă cercetare iese în evidență din câteva motive diferite,  consideră autorii studiului, potrivit siteului Health Imaging.

S-a observat astfel că progresia emfizemului a avut loc mai rapid la fumători față de foștii fumători – menționează studiul publicată în revista american Radiology – speciliștii întărind încă o dată avertismentul că niciodată nu este prea târziu pentru abandonarea fumatului deoarece rezultatele sunt evidente și determinante pentru sănătate și chiar durata vieții: „Această diferență în rata de progresie a emfizemului oferă un sprijin suplimentar pentru renunțarea la fumat chiar și la persoanele cu emfizem stabilit”, a precizat David Baraghoshi, de la Divizia de Biostatistică, Mediu și Sănătate a Jewish National Health din Denver, Colorado, autorul corespondent al lucrării.

8431 de fumători actuali și foști fumători din studiul COPD Gene au fost incluși în analiză

Participanții la aceast studiu au fost monitorizați timp de 10 ani, supuși imagisticii CT la momentul inițial și ulterior, în următorii cinci ani, respectiv 10 ani; din cei 8431 participanți, 49% erau fumători actuali și 53% aveau mai mult decât urme de emfizem la investigația imagistică de bază – aceștia suferind cel mai mare declin al ALD, cu scăderi anuale de 1,4 g/L în primii cinci ani și 0,9 g/L în ceilalți cinci ani.

Conform datelor, foștii fumători au avut cea mai scăzută medie ALD la fiecare interval de imagistică și traiectoria lor de pierdere a densității pulmonare a fost mai mică decât cea a fumătorilor actuali.

Autorii cercetării și-au ajustat estimările pe baza diferitelor echipamente CT și a protocoalelor individuale utilizate pentru scanări – lucru care nu a fost studiat pe larg în cercetările anterioare și, în al doilea rând, datele colectate în cei zece ani au fost incluse în studiu, permițând echipei să înțeleagă mai bine progresia pe termen lung a emfizemului atât la fumători, cât și la nefumători, relatează sursa citată.

Articolul precedentS-a descoperit un gel care va pune capăt căutărilor pentru tratamentul glioblastomului
Articolul următorUn studiu avertizează asupra riscurilor expunerii copiilor la scanările CT