Salvați Copiii România: Trei caravane medicale, dotate cu aparatură medicală, vor ajunge în comunităţile rurale vulnerabile

0
690

Accesul la îngrijirea medicală este extrem de important pentru persoanele din comunităţile vulnerabile, care trăiesc în regiuni îndepărtate. În condiţiile în care mai puţin de jumătate (47%) din localităţile din România au suficienţi medici de familie, 328 de comune nu au medic de familie, iar distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunităţi pot face diferenţa între depistarea precoce a unei boli şi complicaţiile severe – transmite organizația Salvați Copiii România într-un comunicat.

Astfel, organizația caritabilă extinde serviciile medicale din mediul rural şi pune la dispoziţia echipelor medicale ale Asociaţiei Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 euro, dotate cu ecografe cu două sonde şi scaun ginecologic şi pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ginecologice (de sân, tiroidă, abdomen sau transvaginale), precum şi ecografii pediatrice:

„Disparităţile de dezvoltare care se regăsesc între urban şi rural discriminează în mod dramatic copiii care se nasc într-o regiune săracă, cu acces precar la servicii medicale, încă de când vin pe lume. O sarcină care nu este monitorizată poate pune probleme majore atât mamei, cât şi fătului, cu consecinţe vitale. Ne intensificăm eforturile în zona rurală, unde de multe ori politicile sociale nu sunt integrate, cu aceste caravane medicale care vor oferi asistenţă medicală. Astfel, programul de reducere a mortalităţii infantile va ţinti atât dotarea maternităţilor cu aparatură medicală de ultimă generaţie, cât şi sprijinul direct acordat mamelor şi copiilor din aceste comunităţi vulnerabile” – a relatat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, referindu-se la consecinţele accesului limitat la servicii medicale din comunităţile vulnerabile.

Servicii complexe medicale şi psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 persoane vulnerabile anual

Unităţile medicale mobile vor asigura un cadru sigur şi profesionist, în care o echipă multidisciplinară de specialişti va putea furniza servicii complexe medicale şi psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 persoane vulnerabile anual.

Cele trei caravane medicale au fost achiziţionate cu sprijinul unui grant oferit de MSD for Mothers, ca parte a unui proiect mai amplu care include şi Republica Moldova.

Evenimentul de lansare a serviciilor medicale a fost organizat în parteneriat cu Guvernul României, putând fi integrat în obiectivele politicii de incluziune socială. Acest tip de intervenţii adresate comunităţilor vulnerabile sunt un instrument esenţial ce pot contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor:

„Sănătatea fiecărui cetăţean român este o prioritate pentru mine ca Prim-Ministru şi pentru Guvernul României. Indiferent de comunitatea în care ne naştem şi alegem să trăim, accesul la servicii medicale de bază trebuie să fie facil şi echitabil. Aşa cum spuneau bunicii noştri, „este nevoie de un întreg sat pentru a creşte un copil”. Cred cu tărie că doar împreună, autorităţi publice, mediu privat, organizaţii neguvernamentale, unindu-ne eforturile şi punând în comun resurse, putem contribui la creşterea unor generaţii mai sănătoase şi pregătite pentru viitor.

Aş dori ca prin această iniţiativă şi altele care vor urma, să punem bazele unei strategii de creştere a investiţiilor în cel mai valoros capital pe care îl are România: cetăţenii săi. Acesta a fost motivul pentru care am susţinut de la început iniţiativa Organizaţiei Salvaţi Copiii România în colaborare cu Asociaţia Caravana cu Medici, ea a venit ca o completare naturală a eforturilor statului român. Îi felicit pentru implicare şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului României! Pentru că scopul nostru comun, stat – autorităţi locale – ONG-uri este acelaşi: sănătatea românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, Prim-Ministru al României.

Anchetă Salvaţi Copiii: Una din zece gravide din mediul rural nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii din cauza sărăciei sau a distanței

O anchetă Salvaţi Copiii realizată în 2023 în 17 judeţe arată că una din zece gravide din mediul rural nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii, 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanţei mari până la primul cabinet, 50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menţionează că analizele, ecografiile, consultaţiile nu au fost gratuite.

Potrivit INS, cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în 2022 în mediul urban, 6,3 mii cabinete comparativ cu 4,1 mii cabinete în mediul rural. Unui cabinet de medicină de familie i-au revenit, în mediul rural, de 1,4 ori mai mulţi locuitori (aparţinând populaţiei rezidente) comparativ cu un cabinet din mediul urban.

„Ceea ce pune în mişcare Caravana cu Medici este colaborarea dintre medici şi parteneri, un transfer de bunăvoinţă, de resurse şi de valori umane pentru o Românie mai bună, mai sănătoasă, mai responsabilă. Parteneriatul cu Salvaţi Copiii România ne-a arătat cum o caravană poate avea un randament superior când avem parteneri implicaţi local şi cu experienţă „la firul ierbii”. Oferirea celor 3 unităţi mobile ne va ajuta să ajungem în cele mai izolate părţi ale României rurale şi ne vor da posibilitatea să îndeplinim toate condiţiile legislative şi de igienă necesare unui act medical oferit în regim de caravană. Cred că scopul comun este ceea ce stă la baza unei relaţii autentice şi productive”, a subliniat Dr. Mihai Ranete, membru fondator al Asociaţiei Caravana cu Medici.

Prof. Univ. Dr. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului României, a adăugat: „Sunt convinsă de faptul că acest demers va ajuta mamele şi copiii din comunităţile din ţară şi îmi doresc ca astfel să sprijinim împreună îmbunătăţirea serviciilor medicale în zonele rurale. Mamele şi copiii au nevoie de servicii medicale de calitate, de o mai bună îngrijire, de mai multă implicare din partea noastră, a tuturor, iar la nivel guvernamental, nu vom ezita să încurajăm acţiunile benefice care au acest scop. A deveni mamă este un dar şi în acelaşi timp o responsabilitate enormă, iar sănătatea atât a copilului, cât şi a acesteia trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi.”

Unităţile medicale mobile, o soluţie de îngrijire ante şi postnatală de calitate pentru comunităţile dezavantajate

În timp ce, în anul 2022, în mediul urban au funcţionat 13.000 de cabinete medicale independente de specialitate, în rural numărul acestora a fost de 18 ori mai mic (numai 728 de cabinete), numărul mediu de locuitori care a revenit unui cabinet medical independent de specialitate fiind de 16 ori mai mare în mediul rural, faţă de mediul urban.

„Unităţile medicale mobile sunt o soluţie eficace de asigurare a unui acces mai echitabil la servicii de îngrijire ante şi postnatală de calitate, o alternativă inovativă, dar şi pragmatică de a aduce servicii esenţiale mai aproape de comunităţile dezavantajate din diferite considerente, precum ar fi lipsa furnizorilor de servicii de medicină primară, poziţionarea geografică mai izolată şi/sau existenţa unor bariere socio-economice. Programul MSD for Mothers susţine în România investiţii substanţiale ce au rolul de a cataliza dezvoltarea şi implementarea unor soluţii aplicate de reducere a mortalităţii materne. Experienţa acumulată pe plan local în implementarea unor intervenţii de sănătate publică centrate pe nevoi va putea alimenta cu know-how-ul necesar viitoarele strategii, programe şi parteneriate menite să conducă la un impact transformaţional pentru femeile din România”, precizează Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România şi Republica Moldova.

În anul 2022, la 10.000 locuitori, 13,1 cabinete medicale de specialitate au furnizat, în medie, servicii populaţiei din mediul urban, în timp ce, în mediul rural, asistenţa medicală de specialitate prin cabinete independente este asigurată, în medie, de 1 cabinet de specialitate la peste 10.000 de locuitori.

Din totalul medicilor, aproximativ o cincime au fost medici de familie, două treimi dintre aceştia desfăşurându-şi activitatea în mediul urban. În anul 2022, la fel ca în anul precedent, discrepanţele pe medii de rezidenţă privind asigurarea populaţiei cu personal medical sunt evidenţiate de numărul mai mare de locuitori (aparţinând populaţiei rezidente) care au revenit unui cadru medico-sanitar, comparativ cu mediul urban, astfel: în mediul rural au revenit de 11,0 ori mai mulţi locuitori unui medic (de 1,9 ori unui medic de familie).

Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 de judeţe, în 70 de comunităţi rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.

Asociaţia Caravana cu Medici are centre la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov, Timişoara, Oradea

Asociaţia Caravana cu Medici a fost fondată în anul 2014 de cinci medici rezidenţi care au remarcat absenţa serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa totală de educaţie medicală şi mentalitatea total nepreventivă a românilor. Actualmente, ONG-ul îşi desfăşoară activitatea în şase centre (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov, Timişoara, Oradea), ajungând în peste 120 de sate şi comune, cu un număr de 100 de voluntari implicaţi şi peste 15.000 beneficiari direcţi. Toate serviciile medicale oferite sunt gratuite, prin acţiunea unor medici care au făcut din munca de voluntariat şi ajutarea semenilor un adevărat fel de a fi.

Consultaţiile şi investigaţiile oferite se desfăşoară în spaţii special amenajate, stabilite în prealabil în colaborare cu autorităţile locale:

„Venim cu echipamente medicale care frecvent lipsesc din cabinetele medicilor de familie din aceste zone. În urma examinărilor, eliberăm scrisori medicale cu rezultatul bilanţului clinic şi paraclinic, precum şi recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie. Acestea se transformă ulterior în baze de date ce servesc realizării de rapoarte epidemiologice şi de studii clinice. Stabilim reţele de comunicare între medicii participanţi şi autorităţile locale, în scopul supravegherii evoluţiei ulterioare a persoanelor consultate. De asemenea, realizăm prezentări în cadrul activităţilor ştiinţifice de la nivel naţional pentru a face cunoscute problemele pe care le identificăm în cadrul caravanelor. Asociaţia a militat pentru o legislaţie favorabilă serviciilor medicale oferite în regim de caravană medicală, în 2021 reuşind modificarea legii sănătăţii cu introducerea noţiunii de unitate/ clinică mobilă” – precizează reprezentanții ONG-ului.

MSD for Mothers, o iniţiativă în valoare de 500 milioane USD

MSD for Mothers este o iniţiativă în valoare de 500 milioane USD ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD – precum şi resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial – pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunatăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.

În regiunea Europei de Est, MSD for Mothers a finanţat iniţiative cu o valoare de peste 4.5 milioane USD, în Romania fiind deja la cel de-al patrulea, cel mai amplu proiect, de reducere a mortalităţii materne, prin creşterea accesului la servicii de asistenţă maternă de calitate, precum şi prin creşterea nivelului alfabetizare în sănătate.

Articolul precedentCrucea Roșie: Condoleanțe adresate familiilor numeroșilor voluntari uciși în bombardamenetele israeliene asupra unor spitale din Gaza
Articolul următorCMSR: Studiu pentru evaluarea stării sănătății orale. Românii, pe ultimul loc în Europa la igienă și sănătate dentară