Romanii dependenti de alcool nu apeleaza la tratamente de specialitate pentru renuntarea la acest viciu, arata primul studiu despre serviciile medicale pentru persoanele cu consum problematic de alcool,realizat in Romania.

Principala cauza care ii retine pe romani sa apeleze la serviciile de specialitate este data de stigmatizarea tulburarilor privind consumul de alcool.51% dintre persoanele care au apelat la servicii de tratare a dependentei de alcool au mentionat ca principala problema la internare a fost teama de a nu se afla ca au o tulburare legata de consumul de alcool. Atat persoanele care au ajuns sa fie internate pentru o tulburare legata de consumul de alcool, cat si cei care nu s-au adresat serviciilor prezinta afectiuni somatice asociate multiple, in special hepatice, cardio-vasculare si diabet. De multe ori aceste afectiuni sunt cauzate si chiar agravate de abuzul de alcool.

Mai mult de jumatate dintre persoanele internate pentru o problema legata de consumul de alcool au primit informatii despre abuzul de alcool de la medicul de familie, iar 44% au fost indrumati spre un serviciu specializat.

Cu toate acestea, in Romania, exista foarte putini specialisti in tratarea abuzului si dependentei de alcool. Medicii romani sunt dispusi si dornici sa trateze pacienti cu probleme legate de consumul de alcool, dar recunosc lipsa formarii in domeniu.