Românii din Italia, printre cei mai afectați de accidentele de muncă din rândul lucrătorilor străini

0
248

Potrivit unui studiu, aproape 2,3 milioane străini se află în Italia, printre aceștia un număr sensibil de cetățeni români – dintre care 42% femei, care lucrează în locuri de muncă slab calificate, cu salarii mai mici decât ale nativilor;  aceștia sunt adesea angajați în activități deosebit de grele, fiind expuși la riscuri mai mari de sănătate și securitate.

Domeniile în care se evidențiază cele mai multe accidente de muncă sau boli profesionale sunt sănătatea, transportul, depozitele sau construcțiile – relatează Știri Diaspora. care citează ultimul număr al publicației periodice Dati Inail al Institutului Național de Asigurări Împotriva Accidentelor de Muncă dedicat unei analize a evoluției accidentaților și tehnicii lucrătorilor străini, definiție care include toți lucrătorii născuți în străinătate, inclusiv cetățenii italieni și persoanele de origine străină care au dobândit cetățenia italiană.

Conform datelor oficiale, o treime dintre străini au o calificare mai mare decât munca pe care o desfășoară, în timp ce în rândul italienilor aceeași pondere scade la mai puțin de un sfert.

Majoritatea lucrătorilor români din sănătate, în Italia, au calificări mai mari decât postul pe care îl ocupă

Astfel, în condițiile în care numărul lucrătorilor autohtoni numără 20,3 milioane, numărul muncitorilor străini se ridică la aproape 2,3 milioane , 42% dintre ei sunt femei (aproximativ 950.000).

Potrivit surselor amintite, angajarea lor este caracterizată de o mobilitate redusă între diferitele sectoare: naționalitatea rămâne aceeași chiar și după mulți ani de serviciu, indiferent de calificări.

Deși contribuie în mod semnificativ la venitul național, în numeroase cazuri, străinii se află expuși unor situații de inechitate, incertitudine, neregularitate sau exploatare, condițiile lor fiind, în medie, mai proaste decât cele ale italienilor: ocupă deci locuri de muncă ne – sau sub-calificate, cu salarii medii mai mici decât ale colegilor nativi.

Mai mult, o treime dintre lucrătorii ne-italieni au o calificare mai mare decât cea a locului de muncă pe care îl ocupă, fiind adesea angajați în activități deosebit de grele, manuale și repetitive, care îi expun la riscuri mai mari.

Domeniile în care lucrează străinii din Peninsulă

Conform cifrelor oficiale, 42,4 % dintre bărbați sunt angajați în industrie și construcții, iar 38,2 % dintre femei în servicii casnice și de îngrijire.

Muncitorii manuali, muncitorii, ospătarii, agenții de securitate, transportatorii și femeile de serviciu sunt profesiile cele mai frecvente (63,8% dintre străini în profesii necalificate sau muncitori, față de 31,7% dintre italieni) în ciuda faptul că – potrivit Centrului de studii și cercetări Idos – fenomenul de „supracalificare”, sau starea în care o persoană exercită o muncă ce necesită o pregătire intelectuală sau tehnică mai mică decât cea pe care o posedă, este, de asemenea, foarte frecventă în rândul acestora.

Statistica accidentelor în rândul lucrătorilor din afara Italiei

În cei cinci ani 2017-2021, accidentele raportate de bărbații și femeile născuți în străinătate revin la nivelurile pre-pandemice. În 2021, s-au înregistrat cu 3,1% mai multe accidente decât la începutul pandemiei, în 2020; în contrast cu scăderea generală de 1,4%, în 2021, raportările de accidente de la lucrătorii străini au crescut cu 3,1% față de anul precedent, de la 99.545 la 102.658.

Peste 78% dintre acestea au vizat lucrători din afara UE (+8,4% față de 2017), iar restul a vizat lucrători din UE (-13%).

În 2021 au fost raportate 1.400 cazuri mortale, în creștere cu 18,5% față de 2017: creșterea a vizat atât lucrătorii italieni (+201 cazuri, de la 988 la 1.189), cât și pe cei străini (+18, de la 193 la 211). În comparație cu cele 1.695 decese raportate în 2020, totuși, numărul este în scădere atât în rândul italienilor (-263), cât și al străinilor (-32).

Românii, cei mai afectați de accidentele de muncă în Italia

Conform studiului, cele mai afectate comunități sunt cele românești, albaneze și marocane, cu 36% dintre cazuri în 2021.

Sănătatea, transportul, depozitele și construcțiile – cele mai afectate sectoare. Bărbații au înregistrat o scădere a numărului de raportări în 2020 mai ales din cauza închiderii multor activități de producție, cu peste 73.000 cazuri din 2021, au ajuns aproape de cifra din perioada de trei ani precedentă (75.000) iar, pe de altă parte, femeile – angajate cu preponderență în sectoare precum asistența medicală și îngrijirea personală – au înregistrat o creștere a numărului de cazuri în 2020 din cauza infecțiilor Covid-19 de origine profesională, iar anul următor cu puțin peste 29.000, revenind la nivelul din perioada 2017-2019.

Mai mult de jumătate dintre aceste cazuri (53%) au vizat lucrători din industria prelucrătoare, sănătate, transport și depozitare și construcții, în timp ce profesiile cele mai afectate au fost cele de cărăuși, șoferi de camion, zidari de piatră și cărămidă, muncitori în ambalaje și depozite și muncitori în construcții civile, care împreună au reprezentat o treime din numărul total de cazuri raportate, un procent mult mai mare decât cel al italienilor angajați în aceleași locuri de muncă (12,6%).

În rândul femeilor străine, aproape jumătate dintre persoanele accidentate (47%) sunt angajate în domeniul asistenței medicale, al îngrijirii personale, al curățeniei și al serviciilor comerciale dar și ca ajutoare casnice.

Cel mai des întâlnite categorii de boli profesionale

Creșterea procentuală a numărului de patologii raportate de străini în perioada 2020-2021 este mai mare în cazul lucrătorilor non-UE (+35,3%, de la 2.108 la 2.852), decât în cazul lucrătorilor din UE, care înregistrează +24,2% (de la 1.034 la 1.284).

Referitor la bolile profesionale, dintr-un total de peste 55.000 semnalate în 2021, cele ale lucrătorilor străini reprezintă 4.136 cazuri, 7,5% din total și o creștere de 31,6% față de cele 3.142 din anul precedent. Două treimi (2.712) au fost raportate de lucrători de sex masculin și 69% (2.852 de cazuri) de lucrători extracomunitari, în special albanezi (655), marocani (382) și elvețieni (330).

În ceea ce privește sectoarele de activitate economică, net de cazurile nedeterminate, 37,3% din cazurile de lucrători străini sunt concentrate în sectorul manufacturier, în special în sectorul alimentar și în cel al fabricării produselor metalice, iar 23,6% în construcții.

Cele mai multe cazuri (77,7%) se referă la boli ale sistemului osteo-muscular și ale țesutului conjunctiv, care, împreună cu cele ale sistemului nervos și ale urechii, reprezintă 95,1% din total, fără diferențe deosebite între lucrătorii din UE și cei din afara UE – relatează Știri Diaspora.

Articolul precedentBaia Mare: Autoritățile locale schimbă încadrarea SJU ”Dr. Constantin Opriș” pentru o mai bună finanțare
Articolul următorCu ce condiment cunoscut pot fi asimilate mai eficient proprietățile turmericului din mâncare