România va primi prin donație de la NATO două echipamente de producere a oxigenului medical

0
120

​România va primi prin donație de la NATO două echipamente de producere a oxigenului medical, a informat, marți, Guvernul. Aceste echipamente medicale, cu o valoare de piață cumulată de aproximativ 910.000 de dolari, sunt destinate încărcării buteliilor de oxigen medical necesare continuării îngrijirilor medicale pentru pacienții care necesită oxigen.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat marți, în format hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru aprobarea procedurilor prin care România va beneficia de două echipamente de producere a oxigenului medical, donate de NATO.

”Mulțumesc partenerilor noștri din Alianța Nord-Atlantică pentru acest act puternic de solidaritate și sprijin, dovadă a relației strategice consolidate, orientată spre reziliență și protecție a comunităților în fața dezastrelor”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

CNSU a aprobat Hotărârea nr. 38 din 30.08.2022, ca urmare a scrisorii Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre prin care informează reprezentantul României la NATO cu privire la faptul că Alianţa Nord-Atlantică îşi exprimă disponibilitatea de a face o donaţie României.

Potrivit hotărârii, „se acceptă donaţia făcută de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) statului român, constând în două echipamente de producere a oxigenului medical destinate încărcării buteliilor de oxigen medical”.

Donaţia este formată din două instalaţii de umplere cu oxigen pentru cilindrii de oxigen medical şi echipament complementar în valoare de peste 900.000 dolari, respectiv 4.447.426 lei, calculat în lei la cursul BNR din data 29 august.

Bunurile vor intra în proprietatea privată a statului şi se dau, prin Hotărâre de Guvern, în administrarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea constituirii ca stoc de urgenţă medicală.

„Secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă emite ordinul prin care aprobă donaţia (…) şi-l mandatează pe reprezentantul permanent al României la NATO, domnul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Dan Neculăescu pentru îndeplinirea formalităţilor de acceptare a donaţiei, în numele statului român, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Predarea-primirea bunurilor şi transportul acestora în România se asigură de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din centrul Operaţional Sud (prin Mario Rondinelli SMC, 74121 Taranto Italia)”, se precizează în hotărârea CNSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, întreprinde demersurile necesare pentru asigurarea tuturor cheltuielilor ocazionate de transport, conform prevederilor legale.

În cadrul transportului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă preia şi transportă în Republica Moldova – Chişinău şi asistenţa internaţională furnizată acestei ţări de către NATO prin proiectul PRTF B/07, constând în materiale sanitare – echipamente de protecţie, se mai arată în document.

Articolul precedentMS: 34 decese la pacienți cu COVID-19, în ultimele 24 de ore. La ATI sunt internate 219 persoane
Articolul următorProdusele de igienă de bază lipsesc din jumătate din unităţile sanitare la nivel mondial, potrivit ONU