România va importa paralel 25.000 de cutii de Euthyrox. De când se vor găsi în farmacii

0
123

O cantitate de aproximativ 25.000 de cutii de Euthyrox 100 mcg a 50 de comprimate vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă, primele cantități urmând a fi distribuite în farmacii începând cu 28 septembrie 2020, potrivit Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) .

Aceste cantități vor asigura necesarul pentru trei luni a 12.500 de pacienți sau pe o lună a 37.500 de pacienți.

Reprezentanții ADEM precizează că medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziționat din farmacii doar la preț cu amănuntul, nedecontat de stat.

“Având în vedere faptul că o cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, rugăm pacienții să nu achiziționeze cantități mai mari decât necesarul pe maxim 3 luni, astfel încât cantitățile totale disponibile în piață, atăt de Euthyrox 100 mcg formula fără lactoză, cutii a 100 de comprimate, distribuită direct de producător cât și Euthyrox 100 mcg formula cu lactoză, importată paralel, cutii a 50 de comprimate, să poată fi distribuite către cât mai mulți pacienți”, potrivit Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM).

Totodată, reprezentanții ADEM au spus că, împreună cu una dintre companiile distribuitoare angro membră a ADEM și Deținător al Autorizației de Import Paralel, se află la finalul procedurilor de punere pe piață a Euthyrox 100 mcg, cutii a 50 de comprimate, importat paralel din Italia, autorizația de import paralel fiind emisă de către ANMDMR în 13 iulie 2020.

“Deținătorul Autorizației de Import Paralel al Euthyrox 100 µg comprimate din Italia, a re-ambalat medicamentul pentru a fi pus pe piață în România, conform procedurilor legale în vigoare privind etichetarea și serializarea, aplicabile pentru medicamentele importate paralel. Prețul Euthyrox importat paralel este același cu al Euthyrox importat direct în România și a fost publicat în Monitorul Oficial în 10 septembrie 2020”, potrivit ADEM.

În comunicatul ADEM se precizează că distribuția paralelă este parte integrantă a lanțului de distribuție european și orice interdicție a României sau a oricărui alt stat membru european poate afecta în lanț mai multe piețe europene, prejudiciind grav, pe termen scurt, mediu și lung, disponibilitatea medicamentelor și implicit sănătatea publică.

„Totodată, interzicerea exportului dar și a importului paralel pe perioada crizelor majore precum cea actuală poate conduce la creșteri semnificative ale prețurilor acestora în UE și implicit în România, în viitorul apropiat și limitează alternativele de aprovizionare a pieței naționale. Subliniem încă o dată, în acest context, necesitatea compensării medicamentelor importate paralel, în special a celor esențiale cu risc de discontinuitate, în vederea facilitării unui acces mai crescut al pacienților la terapiile lor”, se arată în același comunicat.

 

 

Articolul precedentMedici de la SUUMC „Carol Davila” au realizat o intervenție chirurgicală de 24 de ore
Articolul următorJudețul Covasna, introdus în lista zonelor de risc de către autoritățile germane