România, subdiagnosticată: Ziua Mondială a Tiroidei. Chestionar online de evaluare a riscurilor acestor afecțiuni

0
123

Ziua Mondială a Tiroidei este marcată în fiecare an la 25 mai, moment de informare asupra sănătății și afecțiunilor glandei tiroide precum și a provocărilor cu care se confruntă persoanele care suferă de aceste afecțiuni; această dată din calendarul medical este promovată din anul 2008 de către Thyroid Federation International, demersul fiind susținut de societăți medicale de pe toate meridianele.

Campania „Ce știi despre tiroidă? Informează-te!”, lansată azi de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA

Campania lansată de 25 Mai – Ziua Mondială a Tiroidei vizează accentuare a importanței monitorizării periodice a stării de sănătate a persoanelor diagnosticate cu afecțiuni tiroidiene, dar și a populației iar, în 2023, în cadrul campaniei este lansat chestionarul de depistare a simptomelor de hipotiroidism.

Glanda tiroidă asigură buna funcționare a întregului organism iar bolile tiroidiene, netratate, pot asocia complicații cardiovasculare și tulburări digestive, dereglări emoționale și anxietate, precum și scăderea calității vieții. În context, Specialiștii endocrinologi atenționează că afecțiunile tiroidiene sunt încă subdiagnosticate în România.

Chestionarul este disponibil online AICI, rolul lui fiind să ajute oamenii să înțeleagă dacă simptomele observate indică o afecțiune a glandei tiroide, acesta neputând însă înlocui o consultație medicală; pentru stabilirea diagnosticului și inițierea tratamentului, pacienții trebuie să se adreseze medicului de familie sau specialistului endocrinolog.

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide

Dintre cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide este hipotiroidismul(scăderea anormală a activității glandei tiroide), cea mai frecventă formă de patologie tiroidiană cu o medie a prevalenței la persoane peste 14 ani, de aprox. 3,5-5,5% în Europa, iar pentru România o prevalență estimată de aprox. 4,5% din populația adultă.

Astfel, conform datelor Institutului Național de Statistică, populația României din aproximativ 19,2 milioane de locuitori, dintre care se estimează că sunt aproximativ 727.000 pacienți adulți cu hipotiroidism.

Printre celelalte afecțiuni des diagnosticate în țară se numără hipertiroidismul (creșterea anormală a activității metabolice a glandei endocrine), tiroiditele (afecțiuni caracterizate prin inflamația de diferite cauze a țesutului glandei endocrine) și cancerul tiroidian.

În numeroase cazuri, simptomele afecțiunilor tiroidiene pot fi confundate cu efectele unui stil de viață dezorganizat, motiv pentru care pacienții întârzie prezentarea la medic.

Semnele problemelor endocrine includ, nefiind însă limitate la:

  • Fluctuaţii ale greutăţii, constipaţie;
  • Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoţită de dureri ale muşchilor, migrene şi probleme ale digestiei);
  • La femei, dereglări menstruale sau infertilitate şi scăderea libidoului;
  • Depresie/ iritabilitate
  • Somnolență/insomnii
  • Palpitații

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecţiuni grave

Atât secreţia scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât şi cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului, astfel că afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) şi duc la mărirea riscului de accident cardiovascular.

De asemenea, şi tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrine; tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în faţa traheei şi este esenţială în buna funcţionare a organismului pentru că hormonii tiroidieni influenţează consumul de energie, temperatura corpului şi ritmul bătăilor inimii.

Articolul precedentSANITAS: „Discuții și schimburi de documente cu toate organismele abilitate să suțină solicitările”
Articolul următor26 Mai, Ziua mondială de luptă împotriva cancerelor: Conferință organizată de Societatea Română de Hematologie