Romania, pe penultimul loc in Europa la integrarea persoanelor cu boli psihice

0
342

Romania se situeaza la coada clasamentului cand vine vorba de integrarea persoanelor cu boli psihice in cadrul comunitatii. Mai exact, potrivit unui studiu al grupului The Economist Intelligence Unit (EIU), remis www.sanatateatv.ro, Romania se claseaza pe locul 29 din 30 de tari (cele 28 de tari din Uniunea Europeana, alaturi de Norvegia si Elvetia). Asta, in contextul in care, aproximativ 20% din totalul bolilor din Europa sunt cele psihice. Mai exact, una din patru persoane este afectata de probleme de sanatate mintala la un anumit moment in viata, conform Organizaiei Mondiale a Sanatatii.

Deficientele tarii noastre sunt semnalate la toate capitolele. Astfel, Romania se claseaza pe locul 24 la categoria „Climat” (care evalueaza masura in care politicile Guvernului faciliteaza trairea unei vieti satisfacatoare de familie), pe locul 29 in ceea ce priveste „Oportunitatile” (un indicator care reflecta existenta unor politici menite sa sustina gasirea si pastrarea unui loc de munca) si pe locul 16 la categoria „Guvernare”, pozitie obtinuta datorita existentei unor legi bune, dar care insa nu se aplica, arata studiul citat.

Patru psihiatri la 100.000 de romani

Lipsa de servicii specializate, precum terapia comunitara afirmativa, sprijinul din inchisori sau proiectele de sprijinire a drepturilor pacientilor care utilizeaza serviciile de sanatate mintala au dus Romania pe ultimul loc in clasament la categoria „Acces”. Mai mult, toate aceste servicii sunt atat de rare in tara noastra, incat i-au fost acordate zero puncte.

insa nu aceasta este cea mai mare problema, ci dimensiunea foarte redusa a fortei de munca in domeniul sanatatii mintale, capitol la care Romania a obtinut un scor de 4,8 din 100. Cifrele cercetarii arata ca in tara noastra exista 4,1 psihiatri la 100.000 de locuitori(locul 29) si 8,9 asistente medicale de psihiatrie la 100.000 de locuitori(locul 26).

Toate aceste aspecte se traduc intr-un cerc vicios: lipsa serviciilor provine din deficienta de personal, medicii migreaza deoarece salariile sunt mici si conditiile precare, iar acestea din urma sunt astfel din cauza unei lipse generalizate de fonduri alocate sanatatii mintale. Potrivit documentului citat, Romania aloca din start mai putin pentru sanatate decat multi dintre vecinii nostri europeni.

Servicii rare sau inexistente

„Pe langa calitatea scazuta a asistentei medicale pentru cei care sufera de tulburari psihice in Romania, Indicele a constatat ca si alte servicii au deficiente serioase. Datele disponibile arata ca programele menite sa ajute locurile de munca sunt aproape inexistente, Romania fiind una din doar patru tari care nu au primit niciun punctaj la indicatori referitori la proiectele de orientare profesionala si reintegrare in campul muncii”, se arata in studiul amintit.

Toate aspectele analizate i-au conferit asadar Romaniei penultimul loc in clasament, cu un scor de numai 34,7 puncte. Pe ultimul loc se situeaza Bulgaria (25 puncte), in timp ce primele locuri sunt revendicate de Germania (85,6 puncte), Marea Britanie (84,1 puncte), Danemarca (82 puncte).

Efectele accesului limitat, stigmatizarii pe scara larga si lipsei de directiesunt previzibile. in Romania exista nu doar lacune insemnate in ceea ce priveste tratamentul tulburarilor psihice, ci si un interval median dintre declansarea bolii si primul contact cu sistemul medical ce se masoara, pentru majoritatea acestor tulburari, in decenii, nu in ani, concluzioneaza studiul citat.

Articolul precedentDeficitul de fier poate agrava starea pacientilor cu insuficienta cardiaca
Articolul următorImbunatatirea ingrijirii copiilor si adolescentilor cu diabet, obiectiv comun al IDF si al ISPAD