Romania, pe locul trei in lume in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare

0
47

Peste 17,2 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare, facand ca acestea sa fie principala cauza de mortalitate la nivel mondial. in ceea ce priveste Romania, tara noastra ocupa locul trei in lume.

Cu toate acestea, vestea buna este ca 80% din decesele cauzate de boli cardiovasculare si infarct ar putea fi evitate prin controlul principalilor factori de risc, respectiv fumatul, alimentatia nesanatoasa si sedentarismul, potrivit prof. univ. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

in acest sens, Fundatia Romana a Inimii si Forumul National de Preventie a Bolilor Cardiovasculare au invitat mai multi specialisti, din diverse domenii, in data de 10 februarie 2012, la o dezbatere pe tema preventiei cardiovasculare in Romania.

Unul dintre factorii de risc in cazul bolilor cardiovasculare, dar si a celor de plamani, este fumatul. in acest context, „tutunul este al doilea ca importanta, dupa hipertensiunea arteriala. Astfel, o politica foarte coerenta de combatere a tutunului devine o foarte buna metoda de profilaxie cardiovasculara”, a delarat in cadrul discutiilor prof. univ. dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie din Ministerul Sanatatii. De altfel, potrivit prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, „nu trebuie sa uitam ca tutunul e singurul drog comercializat oficil in toate statele, iar pentru formarea medicilor trebuie sa lucram putin mai organizat. De lucrat mai trebuie si la legislatie, care are inca lacune, plus ca ar trebui sa se creeze si acel spirit antifumat, de protectie a consumatorilor”.

Articolul precedentMS: Medicii de familie au solicitat sa nu se renunte la sistemul social de asigurari de sanatate
Articolul următorIntoleranta la gluten sau celiachia, o afectiune cu foarte multe consecinte grave