Romania se afla pe locul 25 in Indexul European de Performanta in Tratarea Hepatitei, index ce compara nivelul de screening, tratament si preventie in cele 27 de state ale Uniunii Europene, precum si in Elvetia, Norvegia si Croatia, potrivit unui comunicat de presa remis SanatateaTV.ro

Potrivit Indexului, Romania prezinta deficiente in ceea ce priveste preventia si tratamentul hepatitelor. Daca 90% dintre copii sunt protejati impotriva hepatitelor prin vaccinare, acelasi lucru nu se poate spune despre grupurile de risc, cum sunt cele din sfera prostitutiei sau a consumului de droguri, unde nu exista o vaccinare sistematizata. Mai mult decat atat, vaccinurile sunt platite in totalitate de pacientii, deoarece nu sunt sustinute financiar prin programe publice.

„Pozitia 25 ocupata de Romania in acest Index, realizat cu profesionalism si din surse de incredere, nu este una tocmai buna, dar nici nu putem omite faptul ca in utlimii ani s-au facut pasi importanti pentru a mai scurta din barierele atat spre accesul la terapii, cat si pe preventie. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut pentru a imbunatati nivelul de tratare a hepatitei la pacientii care sufera de aceasta afectiune. Este timpul sa consideram hepatita ca pe o problema de sanatate publica, dar nu doar la nivel declarativ, ci prin actiuni concrete, cu rezultate pe termen lung”, a declarat Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

De asemenea, Romania are lacune si in screeningul populatie. Fara finantare guvernamentala, testarea si consilierea gratuita sunt greu de realizat, iar screeningul de rutina nu este gestionat in mod sistemic in grupurile de risc major. Astfel „pentru a reduce din deficientele cu care ne confruntam la ora actuala in privinta gestionarii hepatitelor cronice, nu trebuie sa inventam programe noi. Este de ajuns sa adaptam din cele care functioneaza cu rezultate bune in alte tari. Se pot identifica solutii remarcabile daca se doreste”, a precizat Marinela Debu.