Romania se situeaza pe primul loc in clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste mortalitatea infantila, potrivit unui studiu realizat de Organizatia Salvati Copiii.

Daca in lume, un copil moare la patru secunde si doua milioane mor in prima zi de viata, in Romania sunt inregistrate 9,8 decese la o mie de nascuti vii. Principalele cauze ale mortalitatii infantile, la copiii din grupa zero sunt complicatiile aparatului respirator, in timp ce la grupa de varsta 1-4 ani cele mai frecvente cauze sunt intoxicatiile, inecul, tumorile si accidentele rutiere.

Tot in cadrul studiului privind mortalitatea infantila, s-a constatat ca aproximativ 40% dintre sarcinile premature sunt cauzate de lipsa de supraveghere medicala si asta in conditiile in care numarut asistentilor medicali este destul de mic.

Prof. univ. dr. Silvia Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Neonatologie, a evidentiat ca 10% din nou nascutii din lume au nevoie de reanimare la nastere si 1% are nevoie de reanimare la nastere pentru supravietuire. Prof. univ. dr. Silvia Stoicescu a atras atentia ca structura cauzelor mortalitatii infantile s-a schimbat. in timp ce in Romania interbelica principalele cauze ale mortalitatii erau malnutritia si boala diareica, acum se moare de boli respiratorii din cauze prenatale.
Unul din factorii de risc pentru nasterile premature este stresul, iar mamele trebuie sa aiba in atentie acest lucru.