Romania, in clasamentul tarilor cu cea mai mare rata de incidenţa a rujeolei, alaturi de Congosi Somalia, potrivit datelor OMS

0
149

Romania se afla pe locul 10 in clasamentul tarilor cu cea mai mare rata de incidenta a rujeolei, potrivit datelor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta in conditiile in care rata de imunizare cu prima doza de vaccin impotriva rujeolei a scazut de la 95% in 2010, la 90% in 2018.

Ucraina se afla pe primul loc in lista ţarilor cu cea mai mare rata de incidenţa a rujeolei, in 2018. Deşi acest stat a reuşit anul trecut sa vaccineze 91% dintre copii, rata de imunizare a fost scazuta timp de mai mulţi ani, un mare numar de copii de varsta mai mare şi de adulţi fiind in pericol de a se imbolnavi. Locurile urmatoare sunt ocupate de Congo, Madagascar, Liberia, Somalia, Serbia, Georgia, Albania si Yemen. 

“Și in alte tari cu incidenta mare si cu acoperire vaccinala mare sunt grupuri de persoane care nu s-au vaccinat in trecut impotriva rujeolei. Aceasta arata cum o acoperire vaccinala slaba de-a lungul timpului sau existenta unor comunitati discrete de persoane nevaccinate  pot genera epidemii mortale”, se arata intr-un comunicat al OMS.

Anul trecut, numarul cazurilor de rujeola a fost aproape dublu fata de 2017, ajungand la 350.000 la nivel mondial.

„Rujeola este un indicator real al regiunilor unde trebuie sa facem mai multe eforturi pentru a lupta impotriva bolilor care pot fi prevenite. intrucat rujeola este extrem de contagioasa, izbucnirea unei epidemii este un indicator al comunitaţilor in care copiii nu sunt vaccinaţi din cauza accesului, costului vaccinurilor sau, in anumite cazuri, din neglijenţa. Trebuie sa facem toate eforturile pentru a imuniza fiecare copil”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

 

1 din 10 copii din lume nu a fost vaccinat impotriva unor boli precum rujeola, difteria sau tetanosul

 

20 de milioane de copii din lume, adica mai mult de 1 din 10, nu au beneficiat de vaccinurile impotriva rujeolei, difteriei sau tetanosului in 2018, potrivit celor mai recente date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF.

Din 2010 rata de vaccinare cu trei doze de vaccin contra difteriei, tetanosului şi pertussisului (DTP3) şi cu o doza de vaccin antirujeolic a stagnat la aproximativ 86% la nivel mondial. Deşi ridicat, acest procent nu este suficient pentru a proteja impotriva epidemiilor unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, fiind necesara o rata de imunizare de 95%.

„Vaccinurile sunt unul dintre instrumentele cele mai importante pentru a preveni epidemii şi pentru a pastra omenirea in siguranţa. Deşi majoritatea copiilor de astazi sunt vaccinaţi, mult prea mulţi sunt lasaţi in urma. in mod inacceptabil, deseori cei expuşi celui mai ridicat grad de risc – cei saraci, marginalizaţi, din zonele de conflict sau forţaţi sa-şi paraseasca locuintele – nu primesc aceste vaccinuri”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Majoritatea copiilor nevaccinati locuiesc in cele mai sarace tari din lume sau in zone de conflict. Aproape jumatate se afla in numai 16 tari – Afganistan, Republica Africa Centrala, Ciad, Congo, Etiopia, Haiti, Irak, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria si Yemen.

Daca acesti copii se imbolnavesc, sunt expusi celui mai mare risc de urmari severe. Mai mult, accesul lor la tratamente si ingrijire este redus.

 

Vaccinarea anti-HPV

 

Pentru prima data, OMS publica statistici referitoare la rata de imunizare cu vaccinul impotriva Virusul Papiloma Uman (HPV), care protejeaza fetele impotriva cancerului de col uterin.

Pana la sfarsitul anului 2018, 90 de ţari – in care traiesc o treime dintre fetele din lume – au introdus vaccinul HPV in programele lor naţionale de imunizare, potrivit organizatiei. Numai 13 dintre ele sunt state cu venit scazut.

Aceasta inseamna ca persoanele cu cel mai mare risc de a suferi consecinte devastatoare ale cancerurului de col uterin sunt in continuare cele cu cea mai mica sansa de a avea acces la vaccin.

 

 

Articolul precedentPerfuzoare refolosite la Spitalul de Urgenta Arad, Consiliul Judetean a inceput o ancheta
Articolul următorSecţia de Mari Arşi de la Spitalul Judeţean Timişoara ar putea fi deschisa pe 15 septembrie