România: 10 cazuri/100.000 locuitori. Factorii de risc și simptomele cancerului colorectal

0
425
„O scădere în greutate, fără un motiv anume. O constipație cronică ce ar putea alterna cu episoade de diaree. Durere abdominală difuză, sporadică sau intermitentă. Scăderea diametrului materiilor fecale sau așa-numitul scaun creion”, toate acestea se numără printre semnele care ar putea indica prezența cancerului colorectal, care, de multe ori, este asimptomatic, atenționează echipa medicală a Programului de screening ROCCAS II București – Ilfov.
Aceștia subliniază importanța screeningului, respectiv a necesității efectuării colonoscopiei, de către întreaga populație, începând cu vârsta de 50 ani menționând cifrele alarmante ale frecvenței cancerului colorectal în România și factorii de risc ai bolii.

Factori de risc pentru apariția cancerului colorectal

Cancerul colorectal este o tumoră malignă care apare în țesutul colonului sau al rectului, fiind una dintre cele mai frecvente neoplazii din lume; astfel, anual, la nivel mondial, se înregistrează peste 1,2 milioane cazuri noi de cancer colorectal.
Potrivit datelor proiectului amintit, în România, incidența este estimată la 10 cazuri la 100.000 de locuitori în cazul bărbaților și de 7 la 100.000 locuitori, în cel al femeilor.
Vârsta medie de aparitie a cancerului este la 50-60 de ani, iar riscul de a dezvolta maladia de-a lungul vieții este de 5%.
În cazul persoanelor cu istoric personal de polipi adenomatoși, acest risc creste de două-trei ori.
Alți factori de risc care ar putea duce la apariția cancerului colorectal sunt:
• fumatul
• obezitatea
• o dietă săracă în fibre
• deficit de calciu
• deficit de micronutrienți, cum ar fi seleniu, vitamina E si vitamina D
„De reținut este faptul că în mai mult de 80% dintre cazuri, cancerul colorectal apare în lipsa unui istoric familial de cancer, însă, dacă există rude de gradul întâi diagnosticate cu aceasta afecțiune, riscul crește de două-trei ori” – se precizează într-o informare a „Roccas II Bucuresti-Ilfov”.

Cancerul colorectal: semne și simptome

Medicii atenționează însă că, de multe ori, cancerul colorectal este asimptomatic. Cu toate acestea, pot exista unele semne și simptome care pot indica prezenșa cancerului, după cum urmează:
• o constipație cronică ce ar putea alterna cu episoade de diaree
• durere abdominală difuză, sporadică, intermitentă
• scăderea diametrului materiilor fecale sau așa-numitul scaun creion
• fatigabilitate
„În aceste condiții, screeningul, realizat cu ajutorul colonoscopiei, ar trebui efectuat de întreaga populație, începând cu vârsta de 50 ani. Pentru cei cu istoric de cancer în familie, se recomandă să facă colonoscopia mai devreme, la 40-45 ani.
Și tu te poți testa pentru cancer colorectal și leziuni precanceroase colorectale în cadrul programului de screening ROCCAS II București – Ilfov!” – transmit cadrele programului menit să depisteze boala în stadii incipiente.
Programul ROCCAS II București-Ilfov este derulat, până în luna decembrie, de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
Programul se desfășoară prin intermediul medicilor de familie înscriși în proiect (aproximativ 70 în acest moment) și al evenimetelor publice de testare de la nivelul comunităților. Obiectivul proiectului vizează creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal.
Articolul precedentUMF „Iuliu Hațieganu”: Amfiteatrul „Prof. dr. Sergiu Duca” din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” a fost modernizat (FOTO)
Articolul următorProtest generalizat pe perioadă nedeterminată: De joi, 2 noiembrie, activitatea CNAS va fi „grav perturbată”