Prof. dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății Române de Reumatologie, a prezentat astăzi, cu prilejul Zilei Mondiale a Artritelor, rezultatele unui studiu cu privire la gradul de conștientizare a infecției cu SARS-CoV-2 în rândul pacienților care suferă de o boală reumatică de tip inflamator.

”80% dintre respondenți sunt convinși de faptul că agentul etiologic se poate transmite de la o persoană la alta și că există o preocupare față de infecția cu acest agent etiologic. (…) Aproape 90% din respondenți sunt conștienți de faptul că infecția poate fi transmisă de un asimptomatic. De asemenea, pacienții sunt conștienți că o infecție cu SARS-CoV-2 poate să agraveze evoluția bolii reumatice. Concomitent, peste 80% consideră că tratamentul lor antireumatic trebuie să continue. (…) De asemenea, marea majoritate conștientizează faptul că pacienții asimptomatici cu boli inflamatorii reumatice trebuie testați periodic pentru COVID-19. (…) Rezultatul chestionarului a mai arătat că 90% dintre acești pacienți au vrut să ia legătura cu medicul lor în perioada pandemiei în ciuda vicisitudinilor legate de transport și deplasare. Motivele principale sunt legate de nevoia unei consultații sau de o ajustare a tratamentului, mai puține cazuri pentru continuarea rețetei. Aici, o bună bucată de vreme, specialiștii au avut un ajutor semnificativ din partea medicilor de familie. Pacienții au primit, în proporție de 85%, recomandări specifice legate de evoluția bolii reumatice de tip inflamator și, de asemenea, ei au putut să își continue tratamentul în funcție de informațiile pe care le-au primit de la specialist”, a precizat prof. dr. Cătălin Codreanu.

În ceea ce privește importanța și necesitatea echipamentelor de protecție, 90% dintre cei chestionați au spuns că sunt conștienți sau cred că purtarea unor astfel de echipamente este eficiență pentru a preveni infecția, iar 97% au declarat că utilizează masca chirurgicală de protecție.

”Este evident că mersul pandemiei pune presiune și reprezintă un factor important de stres, cam două treimi dintre pacienți recunosc faptul și consideră, jumătate dintre ei, că acest stres poate să contribuie la evoluția nefavorabilă asupra bolii lor reumatice”, a mai subliniat președintele Societății Române de Reumatologie.

În ceea ce privește participarea la studiu, prof. Codreanu a menționat:”Cam două treimi din respondenții la acest chestionar au fost de sex feminin. Se știe că multe din bolile reumatice de tip inflamator se întâlnesc mai frecvent la sexul feminin. Jumătatea dintre participanți aveau peste 65 de ani, dar se încadrau în grupa de risc semnificativ legată de COVID-19. În mare parte, cam două treimi sunt pensionari și, de asemenea, cam două treimi au o afecțiune reumatică importantă și frecventă, artrita reumatoidă, cu frecvențe mai mici regăsindu-se artrita anchilozantă, artrita psoriazică sau lupusul eritematos sistemic, precum și scleroza sistemică. Întrebările au fost cantonate pe gradul de cunoaștere a infecției cu SARS-CoV-2.”