Rezidenţiat 2020: Aproape 12.000 de candidaţi pe un număr de circa 7000 locuri și posturi

0
255

La examenul de rezidențiat din acest an, ce va avea loc la data de 15 noiembrie 2020, s-au înscris 11.948 de absolvenți de medicină, farmacie și medicină dentară, care concurează pe un număr de 7061 de locuri și posturi. Examenul de rezidențiat se va desfășura în cele șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, dar în condiții speciale, impuse de contextul epidemiologic actual.

În sesiunea din 2020, s-au înscris 6396 de candidați la medicină, 3008 la medicină dentară și 2544 la farmacie. Ei vor concura pe un număr de 7061 locuri și posturi scoase pe cele 3 domenii de pregătire astfel: 4518 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1219 locuri și posturi pentru medicină dentară și farmacie, un număr de 105 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI.

“Echipele ministerului și a centrelor universitare implicate în organizare fac eforturi pentru ca, la ora începerii concursului, toate condițiile impuse de situația epidemiologică să fie întrunite. O provocare o reprezintă și numărul record de candidați înscriși. Sunt prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților, dar și a personalului implicat. Pe durata desfășurării examenului, purtarea măștii medicale va fi obligatorie. Sunt prevăzute circuite distincte pentru intrare/ieșire din sălile de concurs. Se va măsura  temperatura la intrarea în săli și vor fi asigurate susbstanțe dezinfectante pentru mâini și suprafețe.  Sunt alocate un număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice, precum și asigurarea unor săli speciale pentru candidații cu temperatură”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

961 de locuri în plus

În sesiunea 2020, cifra de școlarizare a fost suplimentată cu 961 de locuri pentru  acoperirea deficitului de personal în specialități cu număr de pacienți crescut, precum și pentru pregătirea de medici specialisti în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență, radiologie-imagistică medicală, epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, igienă în contexul pandemiei de SARS-COV2.

De asemenea, în acest an, s-a avut în vedere asigurarea cu specialiști pentru programele naționale de oncologie și depistarea afecțiunilor oncologice, acordarea asistenței medicale pentru copii, precum  și necesitatea formării unui număr sporit de specialiști care să trateze bolile cardiovasculare și ale aparatului circulator, respectiv pentru asigurarea transplantului de organe. Și în acest an, toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, vor fi admiși. La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura după aceeași metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Articolul precedentAlertă pentru măști de protecție necertificate, transmisă de România prin RAPEX
Articolul următorSfaturile unui tânăr rezident pentru cei care dau examenul duminică