Renate Weber: Este foarte important pentru orice absolvent de medicină mediul în care lucrează

0
40

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că mediul în care lucrează un medic, mai ales dacă este absolvent de medicină, contează foarte mult pentru o bună desfășurare a activității sale, dar și pentru a-l menține pe medic acolo.

Întrebată cum ar putea fi stimulați absolvenții d emedicină să aleagă medicina de familie, Avocatul Poporului a declarat: ”Stimulentul financiar este important, adică să existe un salariu care să fie corespunzător. Mai sunt și alte stimulente, poate unele dintre ele tot cu o dimensiune financiară. Dau un exemplu, multă vreme abonamentele pentru transport, pentru că făceau naveta mulți dintre acești medici, jumătate dintre ele erau plătite de medici, jumătate erau subvenționate. Asta nu mai există. Poate fi gândită iarăși o astfel de formulă. Apoi, este foarte important cred că pentru orice absolvent de medicină mediul în care lucrează. Dacă te duci și ai un cabinet care este bine dotat, unde vezi că ești susținut și toată activitatea cabinetului este susținută de autoritățile locale, sunt convinsă că mai mulți ar fi tentați să meargă. Dar pentru asta, autoritățile locale au și ele nevoie să fie sprijinite, pentru că nu au atâtea fonduri ca să utilize un cabinet de medicină de familie.”

Tot pentru a atrage absolvenții de medicină spre medicina primară, Renate Weber a precizat că este nevoie de un efort comun.

Ad in title

”(…) Apoi, e vorba inclusiv de venirea studenților, mai ales cum sunt anii terminali, în legătură cu rolul pe care ei ar putea să îl joace în cadrul medicinei de familie. Dacă nu încerci să îi capacitezi încă de pe băncile facultății, după aceea este mai dificil. Deci există formule, inclusiv programa școlară poate. Credem că e un efort comun al mai multor instituții. Probabil că aici cineva trebuie să își asume rolul de lider în a face aceste schimbări, bănui că Ministerul Sănătății este totuși instituția cea mai potrivită, dar nu poate să o facă d eunul singur ci numai în colaborare cu celelalte instituții”, a mai declarat Renate Weber în cadrul unei conferințe de presă ce a avut ca temă prezentarea concluziilor Raportului privind lipsa medicilor de familie din zona rurală și din zonele defavorizate sau greu accesibile.

 

Articolul precedentVIDEO 48.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson au sosit miercuri în țară
Articolul următorGCS: 2.240 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 150 decese