Premierul României, Marcel Ciolacu: „Cancerul rămâne a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardio-vasculare”

0
2792
Foto: Marcel Ciolacu

„Suntem încă pe primul loc în Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin, în timp ce în alte ţări această boală este vindecabilă. Şi asta pentru că, la noi, depistarea se face în stadii avansate de boală, iar programul de vaccinare anti-HPV a înregistrat abia în ultimii doi ani un oarecare interes şi progres. Programele de screening pentru cancerele de sân trebuie să depăşească faza de programe-pilot dacă vrem să avem cu adevărat rezultate în combaterea acestei maladii(…)

Cancerul rămâne a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardio-vasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică. De asemenea, conform aceleiaşi surse, se estimează că până în anul 2035 numărul de îmbolnăviri de cancer în UE va creşte cu 24%, astfel că această boală va deveni prima cauză de deces. Femeile au mare nevoie de programe de screening, campanii de informare şi de mai multă grijă din partea noastră, a tuturor”, a subliniat, luni, premierul Marcel Ciolacu, în cadrul dezbaterii „Cancerul în rândul femeilor” desfăşurată la Senat de consiliera de stat Carmen Orban.

În cadrul dezbaterilor, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a precizat că 1% dintre români sunt pacienţi oncologici, mai exact 204.722 de persoane:

„Avem nevoie mai mult ca oricând să înţelegem că există şansa de a fi asigurat şi există neşansa de a nu fi asigurat în sistemul medical de sănătate. A fi asigurat îţi dă drepturi, dar îţi dă şi obligaţii. Sper ca în acest mandat pe care îl am să am sprijinul dumneavoastră, al tuturor, ca acest deziderat să se îndeplinească: fiecare om, în luna lui de naştere, să meargă să se programeze la medicul lui de familie şi nu doar ca să aud veşnica problemă: ‘Mă duc să îmi fac analizele’. Mergeţi, oameni buni, la un control. Să pună cineva mâna pe abdomenul dumneavoastră, să vadă care e situaţia cu sânii dumneavoastră, pentru că aşa o să putem să rezolvăm situaţia mult mai repede”, a relatat aceasta.

La rândul său, deputatul Patriciu Achimaş-Cadariu, preşedintele Grupului parlamentar pentru combaterea cancerului, a evidențiat că ponderea cea mai mare o au cel de sân şi cel de col uterin în rândul formelor de cancer care afectează româncele și a pledat pentru screening, vaccinare împotriva HPV şi a hepatitei B:

„În măsura în care progresăm cu implementarea Planului Naţional de Control şi Combatere a Cancerului, trebuie să ne adresăm tot mai mult populaţiilor defavorizate, populaţiilor rome, populaţiilor aflate în zone cu acces dificil, care nu beneficiază de toate aceste intervenţii, şi, pe cale de consecinţă, sunt mult mai la risc decât populaţia aflată în urbanul mare. Profilaxia este minunată şi am învăţat cu toţii să vorbim despre ea, dar atâta vreme cât nu vom progresa cu educarea profesioniştilor pentru o stratificare corectă a leziunilor incipiente s-ar putea să ne trezim în situaţia în care vom greşi foarte mult acolo. Zilele acestea este o iniţiativă a Societăţii Române de Oncologie, care a creat grupuri de lucru ca şi consiliere pe lângă comisia de la minister, tocmai pentru a aduce la zi protocoalele de diagnostic şi tratament ale cancerelor din sfera genitală şi cancer mamar”, a declarat el.

Articolul precedentEuropean Cancer Organisation: România, cu mult sub nivelul UE la testarea populației împotriva diferitelor forme de cancer în stadii incipiente
Articolul următorFederația ”Solidaritatea Sanitară”, după întâlnirea de la Guvern: „Continuăm protestele!”