Record de candidați la examenul de admitere la UMF „Carol Davila”

0
115

Examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti s-a desfăşurat fără incidente care să creeze disconfort viitorilor studenţi, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF.

„Totul a mers fluent, au intrat la timp candidaţii şi nu a fost nicio problemă care să le creeze disconfort înainte de examen. (…) În acest an lucrurile s-au desfăşurat absolut normal”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Rectorul UMF a precizat că şi la sesiunea de admitere din acest an concurenţa a fost mare, la examen înscriindu-se cu 70 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut.

„În Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti concurenţa a fost, din nou, şi mai mare ca anul trecut, s-au înscris cu 70 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut şi cu 171 faţă de anul anterior. La Medicină, pe cele 718 locuri s-au înscris 2.405 candidaţi; la Stomatologie, pe 250 de locuri s-au înscris 552 de candidaţi; concurenţă foarte mare şi la Asistenţă medicală, sunt aproape trei pe loc, ceea ce ne determină ca după ce vom avea evaluarea ARACIS din acest an să cerem creşterea numărului de locuri, pentru că e bine ca asistentele medicale să fie pregătite într-un mediu universitar”, a spus rectorul UMF.

La Farmacie, concurenţa este în continuare mică, aşa cum a fost şi în 2021, şi acest domeniu ar trebui să aibă o popularizare mai mare, a adăugat rectorul UMF.

Examenul a constat într-un test grilă, cu 100 de întrebări.

„Am menţinut şi Fizica, şi Chimia, deşi alte universităţi din ţară au mai scos Fizica. Este foarte important ca acei viitori studenţi care au făcut Fizică şi chiar sunt olimpici – la nivel nu naţional, dar la nivel judeţean -, sunt foarte bine pregătiţi, şi am avut ulterior o evoluţie formidabilă la aceştia care au avut Fizică la admitere. Suntem conservatori, vom păstra atât Biologia, Fizica şi Chimia şi pentru admiterile de anul viitor”, a mai declarat rectorul UMF.

Taxa la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” va rămâne în continuare 15.000 de lei.

„Anul trecut am crescut taxa la 15.000 de lei, dar o păstrăm la 15.000 de lei. Am luat această sumă deoarece de la bugetul de stat primim pentru un student puţin mai mult, 15.500, deci este bine să fie apropiată taxa pe care o cerem studenţilor de ceea ce oferă alocaţia bugetară la Ministerul Educaţiei. (…) Este la Medicină şi la Stomatologie. La Farmacie este 10.000 de lei, iar FMAM, la acele secţii care au trei ani de studiu, este 8.000 de lei”, a mai spus rectorul UMF.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga a subliniat că banii din taxe vor fi folosiţi şi pentru renovarea şi dezvoltarea universităţii.

„Noi încercăm să investim acum şi în clădiri, stăm foarte prost la numărul mare de studenţi cu baza de clădiri. Am cumpărat de curând o clădire în centrul Capitalei pentru centrul de simulare, o clădire de cinci etaje, care este din 2004. De asemenea, încercăm să găsim şi alte săli pe care să le închiriem, deci avem bani pe care să-i investim. Facultatea de Medicină, Palatul Facultăţii, va fi renovat şi am luat un împrumut de 24 milioane de euro şi 24 de milioane trebuie să investim noi, alături de această sumă de la BEI, pentru clădirea Palatul Facultăţii şi pentru un centru de cercetare pe care-l facem în curtea facultăţii. Avem aprobat prin HG un institut de genomică, aşteptăm bani europeni, dar s-ar putea să fie nevoie să investim şi noi bani, deci încercăm să dezvoltăm baza materială, didactică şi atunci într-adevăr banii pe care-i primim din taxe ne ajută foarte mult”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Un număr record de candidaţi – 3.497 – au participat, duminică, la concursul de admitere organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti.

UMF „Carol Davila” a scos la concurs 1.623 de locuri: 1.245 finanţate de la bugetul de stat şi 378 cu taxă.

Pentru cele 718 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.405 candidaţi (faţă de 2.337 candidaţi în 2021), pentru Facultatea de Medicină Dentară – 552 de candidaţi/215 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie 115 de candidaţi/120 de locuri, iar pentru Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (4 sau 3 ani de studiu) – 425 de candidaţi/192 de locuri, dintre care Asistenţă Medicală Generală – 268, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală – 70, Tehnică dentară – 87.

Articolul precedentProf. dr. Florin Mihălțan, noul președinte al ENSP
Articolul următorStatele UE ar trebui să acţioneze acum pentru valurile de COVID-19 de la iarnă, avertizează comisarul european al Sănătăţii