Recomandare EMA cu privire la doza de rapel anti-COVID-19 de la Moderna

0
354

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a concluzionat că o doză de rapel a vaccinului COVID-19 Spikevax (de la Moderna) poate fi luată în considerare la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

Datele existente arată că o a treia doză de Spikevax administrată la 6 până la 8 luni după a doua doză a condus la o creștere a nivelurilor de anticorpi la adulții ale căror niveluri de anticorpi erau în scădere. Doza de rapel constă în jumătate din doza utilizată pentru schema de vaccinare primară, informează EMA.

Totodată, datele actuale indică faptul că reacțiile adverse după rapel sunt similare cu cele ce apar după a doua doză. Riscul afecțiunilor cardiace inflamatorii sau a altor reacții adverse foarte rare după un rapel este monitorizat cu atenție. La fel ca în cazul tuturor medicamentelor, EMA va continua să analizeze toate datele privind siguranța și eficacitatea Spikevax.

La nivel național, organismele de sănătate publică pot emite recomandări oficiale privind utilizarea dozelor de rapel, ținând cont de situația epidemiologică locală, precum și de datele de eficacitate emergente și de datele limitate privind siguranța dozei de rapel.

La începutul acestei luni, CHMP a concluzionat că o doză de rapel de Comirnaty (de la BioNTech/Pfizer) poate fi luată în considerare la cel puțin 6 luni după a doua doză pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. În plus, a recomandat ca o doză suplimentară de Comirnaty și Spikevax să fie administrată persoanelor cu un sistem imunitar sever slăbit, la cel puțin 28 de zile după a doua doză.

EMA informează că va continua să lucreze îndeaproape cu autoritățile naționale și cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) pentru a evalua datele disponibile și a oferi recomandări pentru a proteja publicul în timpul pandemiei în curs.

Articolul precedentGCS: La nivel național, la acest moment, există un singur pat ATI liber pentru pacienții COVID
Articolul următorINSP: 5.417 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 3.661 cu Delta