Reacția CMR la scrisoarea semnată de unii medici: Conține ingredientele unui material de tip „fake news”

0
173

Colegiul Medicilor din România (CMR) se delimitează total de scrisoarea mai multor medici, apărută vineri în spațiul public, despre care spune că nu reprezintă voința corpului medical în ansamblul său, se arată într-un comunicat al CMR, semnat de prof.dr. Daniel Coriu.

Potrivit CMR, în cazul acelor medici care nu respectă normele medicale larg acceptate de comunitatea științifică medicala și afectează, prin declarațiile lor, sănătatea publică, prin instigare la încălcarea lor, vor fi identificați și cercetați în cadrul comisiilor de disciplina ale CMR, putându-se ajunge până la ridicarea dreptului de a profesa.

„În legătură cu mesajul vehiculat astăzi în spațiul public, care începe cu sintagma ‘medicii români’, invocând ca inițiatori ai materialului, medici cu drept de practică în România, sugerând ideea de punct de vedere al corpului medical, Colegiul Medicilor face următoarele clarificări: Colegiul Medicilor din România (CMR) se delimitează total de această scrisoare, care nu reprezintă voința corpului medical în ansamblul său și precizează că, potrivit reglementărilor în vigoare, CMR reprezintă instituția care ‘apără demnitatea și promovează drepturile și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea și independența profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică’ ”, se arată în comunicatul CMR.

Potrivit CMR, printre semnatarii textului, există cel puțin o persoană, respectiv prof. dr. Ioan Cordoș, care a fost contactat de reprezentanții CMR, și care a precizat că nu știa de existența acestui document și că nu a semnat o astfel de scrisoare.

„Aceasta situație poate să sugereze un text provocator, care conține ingredientele unui material de tip ‘fake news’. Aceste forme de denaturare a realităților pandemiei cu care ne confruntăm, fac foarte mult rău României și unei părți a cetățenilor săi. Aceștia, din cauza unor astfel de mesaje periculoase, își pierd încrederea în sistemul medical și amână prezentarea la medic până în fazele avansate ale bolii COVID-19, ceea ce are, din păcate, uneori consecințe dezastruoase. Colegiul Medicilor din România, ca for reprezentativ al profesiei medicale, susține respectarea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, în conformitate cu normele legale în vigoare și cu recomandările internaționale”, se arată în comunicatul CMR.

 

Articolul precedentCDC: Persoanele vaccinate antiCOVID vor putea să călătorească în siguranţă în zonele cu „risc scăzut”
Articolul următorLista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată de CNSU