Rata bolilor hepaticesi a deceselor cauzate de alcool, in crestere in SUA – studiu

0
25

Americanii au ajuns sa traiasca mai putin in ultima perioada, iar o posibila cauza ar putea avea legatura cu bolile hepatice provocate de alcool, atrag atentia cercetatorii.

Analizand datele din Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor, oamenii de stiinta au descoperit ca decesele din cauza bolilor hepatice legate de alcool (ALD) sunt la cele mai inalte niveluri dupa anul 1999 si au crescut in fiecare an din 2006 aproape la fiecare rasa, etnie si grup de varsta.

„Pariez ca multa lume ar fi surprinsa de statistica conform careia speranta de viata scade de fapt in Statele Unite”, a declarat autorul principal al studiului dr. Andrew Moon, de la Universitatea din Carolina de Nord, la Chapel Hill, citat de Reuters.

„Credem ca consumul mare de alcool este posibil sa joace un rol in combinatie cu o crestere a altor boli hepatice, punand oamenii la risc crescut de boli hepatice legate de alcool”, a declarat Moon.

„Exista date care arata ca consumul de alcool, in special consumul ridicat de alcool, a crescut in ultimii ani.”, a mai spus cercetatorul. Boala hepatica provocata de alcool ia mai multe forme si ar putea avea legatura cu consumul crescut de alcool de-a lungul timpului sau cu excesul de alcool.

 

Adultii intre 55 si 64 de ani, cea mai mare rata de deces

 

Cercetatorii au analizat cauzele decesului la varsta de 25 de ani si peste aceasta varsta, din 1997 pana in 2017 si au descoperit ca in 2017 s-au inregistrat cele mai mari rate de deces din cauza bolilor hepatice provocate de alcool, la 13,1 la o suta de mii de decese la barbati si la 5,6 la o suta de mii la femei.

Aceasta se compara cu ratele mortalitatii din aceeasi cauza din 1999, de 10,6 la o suta de mii la barbati si 3,3 la o suta de mii la femei. Ratele de mortalitate si cresterile recente in diagnosticarea ALD au fost deosebit de pronuntate in randul adultilor de varsta mijlocie, a americanilor autohtoni si a albilor non-hispanici, relateaza cercetatorii in Jurnalul American de Gastroenterologie.

De exemplu, in comparatie cu albii non-hispanici, nativii americani au inregistrat o rata a mortalitatii de doua ori mai mare in 2017. Cresterile absolute ale ratelor de mortalitate au fost deosebit de pronuntate la femeile autohtone, noteaza autorii. Acest lucru ar putea indica o criza de sanatate publica in aceasta comunitate, iar studierea bolii la nativii americani ar trebui sa fie prioritara, scriu cercetatorii.

Persoanele cu varste intre 55-64 de ani au avut cea mai mare rata de decese la toate grupele de varsta, iar zonele rurale au prezentat rate de mortalitate mai mari decat cele urbane. Barbatii care consuma mai mult de doua bauturi pe zi si femeile care consuma mai mult de una au riscul de a acumula grasime in ficat, a spus Moon. Pe de alta parte, obisnuinta de a bea excesiv a fost asociata cu hepatita alcoolica sau inflamatie severa a ficatului care poate duce la insuficienta si moartea organului, in timp ce bautura persistenta peste ani ar putea duce la cicatrizarea ficatului sau ciroza care impiedica organul sa functioneze normal.

Cercetatorii recomanda ca principala masura pentru evitarea acestor afectiuni abstinenta de la alcool.

„Oprirea alcoolului va inversa grasimile din ficat, va reduce riscul aparitiei unor hepatite alcoolice viitoare si va imbunatati functia hepatica la pacientii cu ciroza legata de alcool.”, a mai afirmat dr. Moon.

 

 

Articolul precedentO campanie provaccinare inedita
Articolul următorSperante privind dezvoltarea unui vaccin anti-HIV eficient