Raportul Rectorului UMF „Carol Davila” pentru 2024: Un an al consolidării excelenței în educația medicală

0
162
foto: UMFCD

„Anul 2024 a fost pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București un an al consolidării poziției sale ca etalon al excelenței în educația medicală, cercetare științifică și inovare”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD.

„În cadrul ședinței Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, am avut onoarea de a prezenta Raportul Rectorului pentru anul 2024 – un document de reflecție, bilanț și proiecție strategică pentru viitorul educației și cercetării medicale în România”, a scris prof. univ. dr. Viorel Jinga, pe pagina de Facebook.

Infrastructură și parteneriate strategice

Potrivit rectorului UMFCD, un moment important a fost semnarea protocolului de preluare a Spitalului CF2.

„Am înregistrat un pas esențial în dezvoltarea capacităților noastre clinice prin semnarea protocolului de preluare a Spitalului CF2, pe care îl vom transforma într-un model național de spital universitar modern. Totodată, am inaugurat noi spații educaționale și centre de cercetare, precum și dedicate stomatologiei moderne și medicinei regenerative”, a scris rectorul UMFCD.

Admitere 2024 – o competiție a viitorului medical românesc

Cu peste 4.200 de candidați înscriși și o medie de 3,34 candidați pe loc la sesiunea iulie, admiterea la UMFCD a reconfirmat atractivitatea academică și nivelul ridicat de selecție.

„În anul universitar 2024-2025, am înmatriculat peste 2.470 de studenți în anul I, dintre care 615 internaționali din întreaga lume – o dovadă a reputației internaționale în creștere”, afirmă rectorul UMFCD.

Totodată, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a găzduit peste 3.900 de candidați la concursul de Rezidențiat, adică aproape 38% din totalul național.

„Rezultatele obținute de absolvenții UMFCD au fost remarcabile, atât în domeniul Medicină, cât și în Medicină Dentară și Farmacie – un indiciu clar al calității pregătirii oferite”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Școala Doctorală a UMF „Carol Davila” a avut în evidență un număr de 1.561 de doctoranzi activi, „confirmând amploarea activității academice și de cercetare desfășurate”.

„Pe parcursul anului, au fost susținute public 259 de teze de doctorat, dintre care 220 în domeniul Medicină, 20 în Medicină Dentară și 19 în Farmacie. În urma acestora, Ministerul Educației a emis 217 ordine pentru acordarea titlului de doctor. Calitatea științifică a lucrărilor susținute a fost deosebită, reflectată în 33,9% dintre teze evaluate cu calificativul „Excelent” și 59,5% cu „Foarte bine”, consolidând statutul UMFCD ca centru de excelență în formarea cercetătorilor din domeniul medical”, a firmă rectorul UMFCD.

Cercetare și inovare

Totodată, prof. univ. dr. Viorel Jinga a punctat:

  • UMFCD este universitatea cu cele mai multe citări științifice din România (Web of Science).
  • Poziții excelente în rankinguri internaționale: Shanghai Ranking – loc 201-300 la Clinical Medicine.
  • Proiectul ROGEN (85 mil. €) – o inițiativă strategică pentru medicina genomică din România.
  • Creșterea în Metarankingul Național – locul 4 – un salt spectaculos datorat întregii comunități academice.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga a precizat că UMFCD a organizat două sesiuni de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare, „oferind stabilitate și noi perspective pentru cadrul didactic tânăr și performant”.

UMFCD este, conform datelor Web of Science, universitatea cu cele mai multe citări științifice din România. Poziția sa în clasamentele internaționale a continuat să crească: în Shanghai Ranking, UMFCD ocupă locul 201–300 în domeniul Clinical Medicine.

Un punct major în 2024 a fost lansarea proiectului ROGEN – Rețeaua Națională de Genomică, cu o finanțare de 85 milioane euro, care va transforma medicina genomică în România.

Totodată, universitatea a făcut pași concreți pentru obținerea acreditării internaționale conform standardelor WFME, un obiectiv strategic esențial pentru recunoașterea globală a diplomei și mobilitatea absolvenților.

Digitalizare și training medical modern

Prin fonduri PNRR, peste 11.900 de participanți – studenți, rezidenți și specialiști – au fost formați în tehnici minim-invazive și tehnologii digitale de vârf.

„Universitatea a investit în dezvoltarea unui ecosistem digital educațional integrat, care susține simularea clinică avansată și managementul academic eficient”, arată sursa citată.

De asemenea, UMFCD ocupă locul I în țară la alocarea burselor din fonduri proprii, sprijinind performanța și incluziunea.

„Continuăm modernizarea căminelor studențești și susținem viața universitară prin burse culturale, sociale, sportive”, a precizat prof. univ. dr. Vioel Jinga.

În 2024, UMFCD a înregistrat o creștere semnificativă a vizibilității internaționale, cu peste 1.250 de deplasări academice externe și 211 mobilități Erasmus+ . Campaniile de promovare online  au atins un public de peste 1,8 milioane de persoane. Totodată, au fost consolidate 68 de parteneriate globale, incluzând noi colaborări cu instituții din Japonia, Brazilia și Cu

Anul trecut, UMFCD a continuat parcursul către recunoașterea globală prin consolidarea proceselor de asigurare a calității și alinierea programelor de studii la standardele internaționale, în perspectiva obținerii acreditării internaționale conform criteriilor WFME – World Federation for Medical Education, un pas esențial pentru mobilitatea absolvenților noștri și pentru integrarea deplină în spațiul academic european și global.

„Din partea mea, a Rectorului și a întregii echipe de conducere, mulțumiri sincere tuturor cadrelor didactice, cercetătorilor, personalului administrativ și studenților. Fiecare rezultat reflectă munca și dedicarea voastră. Împreună, construim mai mult decât o universitate – construim un reper pentru medicina românească și europeană”, a mai transmis prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD.

Articolul precedentASSMB inițiază consultări pentru achiziția de echipamente medicale de 9 milioane de euro
Articolul următorConf. univ. dr. Anca Pantea Stoian a primit cea mai înaltă distincție acordată de Societatea Elenă de Diabet