Rafila, referitor la noul val de COVID-19 din China: Nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări

0
144

În România nu vor fi introduse niciun fel de restricții în contextul noului val de COVID-19 din China, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii (de coronavirus – n.r.) şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări. (…) Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient. La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două – trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă”, a declarat ministrul Sănătății, la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat că autorităţile române nu au declarat epidemie de gripă în această iarnă, având în vedere că acest demers ar duce la impunerea unor restricţii ca urmare a prevederilor legale adoptate în 2020.

„Nu am declarat epidemie de gripă. Dacă eram în urmă cu patru ani declaram epidemie. Între timp, a apărut un act normativ, la începutul anului 2020, o lege, 136, care introduce, atunci când se declară stare de epidemie, o serie întreagă de restricţii, cum ar fi izolarea obligatorie, carantina. Nu cred că sunt măsuri potrivite pentru perioada în care ne găsim. Nu sunt justificate nici din punct de vedere medical şi nu sunt justificate nici din punct economic şi social”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Articolul precedentPrecizările fostului coordonator al campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 despre reacțiile adverse înregistrate
Articolul următorINSP: Peste 4.600 de cazuri de gripă clinică, raportate la nivel naţional în ultima săptămână. 15 decese confirmate cu virus gripal în acest sezon