Rafila, despre testarea personalului medical când vine la serviciu

0
517

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că se caută o soluţie pentru testarea sistematică a întregului personal medical atunci când vine la serviciu, deoarece au apărut focare de infectare cu COVID în câteva spitale din ţară.

„Un lucru pe care vrem să-l facem imediat este să găsim o soluţie încât la nivelul unităţilor medicale, personalul medical, atunci când intră în activitate, să poată să beneficieze de testare, pentru că au apărut focare şi în rândul personalului medical în câteva spitale din ţară şi vă daţi seama că punerea în pericol a personalului medical, nu neapărat prin gravitate, ci prin imposibilitatea de a merge la serviciu, poate să afecteze şi asistenţa medicală acordată diferitelor categorii de pacienţi”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a explicat că sunt spitale care îşi testează personalul la intrarea în tura de serviciu, însă acest procedeu trebuie extins la toate unităţile medicale.

„Deocamdată nu sunt situaţii alarmante. Pot fi situaţii alarmante punctuale, dar nu generale. O să căutăm rapid o soluţie încât, în zilele următoare, să înceapă testarea sistematică a personalului medical, când intră în serviciu. Sunt spitale care fac acest lucru în mod regulat, depinde foarte mult şi de managementul spitalelor. O să discutăm şi cu colegii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, să vedem dacă există disponibilitate de teste şi pentru spitalele care nu au astfel de teste”, a adăugat ministrul.

De asemenea, Rafila a declarat că testarea trebuie efectuată şi în cazul persoanelor din sistemul medical care s-au vaccinat, dar a evitat să spună dacă procedura va fi obligatorie.

„Ştiţi care este problema? Tot timpul discutăm de obligaţii şi recomandări. Eu cred că, dacă suntem oameni serioşi şi responsabili, mai ales că discutăm de personalul medical şi de managerii unităţilor medicale, o recomandare ar trebui să fie la fel de puternică ca şi o obligaţie. Noi ne preocupăm să le furnizăm teste. Dacă nu au, îşi pot procura. Există teste de bună calitate pe piaţă, nu sunt costuri extrem de ridicate. Dar căutăm o soluţie, cât mai multe unităţi sanitare să facă această procedură de screening pe bază de teste la intrarea în program. Testarea va fi gratuită”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentRafila, despre când ar putea ajunge în România primele cantități de Molnupiravir
Articolul următorPeste 130 de focare de infectare cu noul coronavirus, în sectorul sanitar