Rafila, despre proiectul-pilot pentru servicii medicale ambulatorii contra cost: Nu e o taxă suplimentară

0
160

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, că în Strategia națională de sănătate 2023 – 2030 este prevăzut un proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului. “Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună”, a afirmat ministrul.

Potrivit ministrului, planul de acțiuni pentru perioada 2023 -2030 în vederea implementării Strategiei naționale de sănătate prevede “pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii în unităţile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate în baza unei plăţi reglementate legal şi suportată de beneficiar, precum şi a posibilităţii programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”.

“Se precizează că este în afara normei de bază programate”, a subliniat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat că nu este vorba despre o taxă suplimentară.

“Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Nu e vorba de nciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acţiuni. Problema este a unui pilot – să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală şi pacientul plăteşte la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite. Este vorba despre o opţiune. În momentul de faţă această opţiune este doar în zona unităţilor private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unităţi sanitare, în 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă vor să lucreze peste program să o facă în regim privat, dacă există solicitări pentru anumiţi medici dincolo de program. E vorba de reţinerea unei sume de bani de către spital şi cu o altă sumă este retribuit pentru activitatea suplimentară”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentVariola maimuței: Un nou caz confirmat în Rom-nia, la un bărbat de 34 de ani din București
Articolul următorSpitalul Clinic Judeţean Mureş: A fost inaugurat noul laborator de radioterapie