Rafila: Bolile cardio şi cerebrovasculare, principala cauză de mortalitate în România. Timpul este principalul element care condiţionează succesul terapeutic

0
320

Bolile cardiovasculare şi cele cerebrovasculare reprezintă principala cauză de boală, de morbiditate şi mortalitate în România, acestea producând și cele mai multe dizabilităţi, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Strategia pentru bolile cardio şi cerebrovasculare a fost lansată, anul trecut, la Cluj. Este o strategie sectorială, care este integrată şi în strategia naţională 2023-2030. Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare reprezintă principala cauză de boală, de morbiditate şi mortalitate în România. De asemenea, produc şi cele mai multe dizabilităţi. Succesul care a fost înregistrat în urmă cu mai mulţi ani, când programul de tratament al infarctului miocardic a fost introdus în spitalele din România, ceea ce a redus foarte mult mortalitatea şi incapacitatea de muncă a oamenilor care suferă un infarct, trebuie replicat şi în domeniul bolilor cerebrovasculare. Din cauza aceasta, cele două societăţi profesionale şi implicit comisii de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cea de neurologie şi cea de cardiologie, lucrează împreună, şi cu alte specialităţi, bineînţeles”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila la Palatul Parlamentului, unde a participat la Rafila a participat la deschiderea primei ediţii a Forumului Naţional de Neurologie.

Minsitrul a subliniat că în România trebuie să existe, la nivel naţional, centre în care să se poată face tromboliză şi trombectomie.

„Timpul este principalul element care condiţionează succesul terapeutic. Dacă un pacient este adus în scurt timp şi se intervine, atunci el poate să îşi revină în integralitate. Nu putem face însă lucrul acesta fără profesionişti. În momentul acesta a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii un atestat care face posibilă extinderea numărului de specialişti la nivel naţional, încât să avem circa 25 de centre de trombectomie în întreaga ţară. Sunt doar câteva în momentul de faţă, majoritatea sunt în Bucureşti. Important este să putem face lucrul ăsta cât mai bine. Acest atestat durează un an, el este în momentul de faţă funcţional şi sperăm ca anul viitor să putem să avem primii specialişti care să populeze aceste centre, pe care ne propunem să le dezvoltăm în întreaga ţară”, a explicat ministrul.

Ministrul a precizat că Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare va fi finalizată în cursul acestui an.

„Vom avea un calendar de implementare, care să facă posibilă abordarea pentru această patologie care face cele mai multe victime în România și care produce cea mai mare dizabilitate în România, să găsim o soluție, pornind de la prevenție, la soluțiile terapeutice și, bineînțeles, la reducerea dizabilității”, a mai spus ministrul Sănătății.

Articolul precedentRafila: Fiecare unitate medicală trebuie să scoată la concurs posturile libere, să nu discutăm ulterior că nu avem oameni pentru că au fost îngheţate angajările
Articolul următorSubstanța chimică „de îndoire a genului”, prezentă în cantități de zeci mii ori peste limita de siguranță în ambalajele alimentare