Raed Arafat: "Nu este suficienta informarea pe care o facem" in domeniul vaccinarii 1

Nu este suficienta informarea pe care o facem. Nu este suficient sa ii spunem omului: Trebuie sa te vaccinezi’ sau ‚Trebuie sa iti vaccinezi copiii. Trebuie sa explicam de ce si trebuie sa explicam riscurile pe care si le asuma cineva, daca nu face acest lucru”.  Este mesajul transmis intr-un interviu acordat SanatateaTV.ro, de dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne si seful Directiei pentru Situatii de Urgenta, in legatura cu campaniile organizate de autoritati in domeniul vaccinarii.

Daca nu sunt oferite informatii reale, informatii stiintifice, el va asculta informatii pe care le dau unii si altii, neavizati. Orice informatie soc atrage atentia”, a subliniat medicul.  Singura solutie este sa venim cu informatiile corecte, sa le raspandim si sa raspundem la intrebari. Obligatoriu. Omul are dreptul sa puna intrebari. Noi avem obligatia sa raspundem si sa explicam” considera oficialul.

 

„Populatia trebuie sa aiba incredere in medici”

 

Din punctul sau de vedere, populatia trebuie sa aiba incredere in medici, sa inteleaga ca nu i se doreste raul, nu li se doreste raul copiilor lor, ci implementarea unor practici care pot salva copiii. Pentru omul de rand trebuie sa inteleaga ca un profesionist, un profesionist in domeniul lui, in domeniul sanatatii, nu are de ce sa il pacaleasca si sa ii spuna, sa isi asume in final, o practica ce nu este corecta”, a explicat el. Aceasta in conditiile in care, dupa cum a declarat chiar Raed Arafat, vaccinurile au fost inventia care au salvat, poate, sute de mii vieti in ultimele zeci de ani.

Secretarul de stat a subliniat ca asa-numitii antivaccinisti aduc de multe ori motive care nu sunt reale, fara baza stiintifica, dar care sunt aparate cu vehementa si cu agresivitate”, iar aceste argumente „uneori au impact asupra unei categorii din populatia care le asculta. insa nu numai mesajele antivacciniste sunt de vina pentru o rata insuficienta de vaccinare. Daca nu ai predictibilitate, nu ai livrarea vaccinurilor la timp, aceasta poate face oamenii sa nu mearga la vaccinare”, a avertizat el.

 

Cei care pot sa se vaccineze si nu vor ii ucid pe cei care nu pot sa faca vaccinul

 

Raed Arafat considera si ca vaccinurile ar trebui facute in locuri unde oamenii pot ajunge cu usurinta, de exemplu in dispensare si sa existe in cantitate suficienta. in plus, el a propus organizarea de campanii de vaccinare in scoli. „Cu cat procentul (de vaccinare – n.r.) este mai mare, cu atat boala respectiva, impactul ei, este mai mic. Cu cat procentul (de vaccinare – n.r.) este mai mic, cu atat boala respectiva poate sa faca ravagii si sa ucida oameni. Cei mai vulnerabili sunt cei care au contraindicatii la vaccin. Pentru ca ei nu pot sa se vaccineze, dar daca ceilalti, care putea sa se vaccineze, nu s-au vaccinat si fac boala, chiar daca ei scapa, ii ucid pe cei care nu pot sa faca vaccinul, a avertizat Raed Arafat.

in ceea ce priveste strategia pentru responsabilizarea in privinta vaccinarii, Raed Arafat considera ca medicii de familie au principala responsabilitate, dar ca toti cei din domeniul medical trebuie sa se implice.  „Daca am fi avut medici de Medicina Generala si am fi lasat medicii de Medicina Generala, care termina Facultatea de Medicina, sa practice intr-un anumit mod, fara sa ii obligam sa intre prin diferite programe, cum se intampla in alte tari (…) ar fi fost inca o solutie, medicul de Medicina Generala, care sa  faca si campaniile de vaccinare”, a spus seful DSU .

 Iar mesajele trebuie sa fie pe intelesul tuturor, sa fie explicate clar, fara termeni pe care omul de rand nu ii intelege. in plus, campaniile trebuie sa fie continue si la toate nivelurile – online, prin radio si televiziuni. Sa fie campanii nu in stil comercial, ci mai degraba un tip de campanie care sa arate clar ca este in interesul populatiei, nu pentru a promova o activitate comerciala, ci un aspect al sanatati publice, a subliniat el.