O analiza genetica noua ar putea fi disponibila in curand pentru unele paciente la Spitalul Filantropia 1

Pacientele internate la Spitalul Clinic „Filantropia”, in special cele de la Oncologie, ar putea in urmatoarele luni sa beneficieze de o analiza care sa releve eventuale mutatii ale genelor BRCA, implicate in unele cazuri de cancer de san sau ovarian, a declarat pentru SanatateaTV.ro medicul oncolog Dragos Median.

“Au inceput sa se faca astfel de analize si in Romania. in general in laboratoarele mari. Ca o noutate o sa incepem si la Spitalul Filantropia sa facem aceasta determinare. Deocamdata este in teste si sper sa iasa totul bine, a explicat medicul.

La Spitalul Clinic “Filantropia”, procedura ar putea fi introdusa peste cateva luni si se va adresa strict pacientelor,  in special celor de la Oncologie, nu populatiei generale.

Momentan pentru femeile care vor sa se testeze pur si simplu aceasta investigatie nu este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate si costa aproximativ 2.000 de lei, a spus oncologul. “Pentru pacientele care au deja un cancer de ovar, daca indeplinesc criteriile, ea este decontata”, a adaugat el.

“Cancerul ovarian este o boala insidioasa. Din pacate semnele si simptomele apar in stadii tardive ale bolii, nu in stadiile incipiente. De aceea, ideea ca un anumit semn te poate duce la doctor nu este tocmai corecta. Mai degraba as milita pentru un control regulat. Un control anual, de exemplu, este minimum ce se cere in orice tara civilizata pentru o femeie, daca vorbim de consult ginecologic, dar si pentru un barbat, daca vorbim de alt tip de consult”, a explicat dr. Dragos Median.

Incidenta cancerului ovarian creste cu varsta, deci, pe masura ce inainteaza in varsta, femeile ar trebui sa mearga la control o data la sase luni.

 

Simptomele cancerului ovarian

 

„in general simptomatologia este nespecifica, mai degraba seamana cu cea digestiva: meteorism – aceasta inseamna balonare in termeni populari – probleme digestive, mai probabil decat ginecologice”, a afirmat medicul.

Cea mai buna metoda de diagnostic este ecografia transvaginala. “Ecografia transvaginala poate sa vada ovarele, poate sa vada adenopatiile, daca exista, vede uterul, este varianta cea mai buna de diagnostic. Confirmarea, insa, o face anatomopatologul”, a subliniat el.

in ceea ce priveste factorii de risc, majoritatea, precum varsta sau riscul ereditar nu pot fi controlati.

“Prezenta unor mutatii genetice, in special cele de tip BRCA, pentru ca pe acestea le cunoastem cel mai bine, pot sa reprezinte un argument a face o interventie cum e ovarectomia bilaterala – sa se scoata ovarele – si aceasta, intr-adevar, ar duce la preventia cancerului de ovar”, a declarant Dragos Median.

Alti factori de risc sunt legati de numarul de sarcini – femeile care nu au avut nicio sarcina au un risc de aproximativ doua ori mai mare decat cele care nu au nascut – dar si alaptarea, “ cu cat mai lunga cu atat mai buna”, a explicat specialistul.

 

Tratamentul cancerului ovarian

 

Tratamentul cancerului ovarian consta, in primul rand, in interventii chirurgicale. “Cu cat chirurgia este mai bine facuta, cu atat prognosticul pe termen lung este mai bun”, a explicat dr. Median. O alta etapa o reprezinta chimioterapia. “in stadiile incipiente nu este nevoie, dar in stadiile avansate este nevoie de chimioterapie si, in cazul unei recidive a bolii, iarasi chimioterapie”, a adaugat el.

Cancerul ovarian este diagnosticat anual la 295.000 de femei la nivel global şi 184.000 de decese sunt cauzate in fiecare an de aceasta maladie, potrivit cifrelor oferite de World Ovarian Cancer Coalition. Statisticile arata ca femeile cu acest tip de cancer au cea mai mica rata de supravieţuire. Pana in 2035, se estimeaza o creştere de 55% a cazurilor de cancer ovarian şi o creştere de 70% a deceselor provocate de acesta.

 in Romania, cancerul ovarian reprezinta cea de-a cincea forma de cancer ca frecvenţa la femei. Țara noastra se afla pe locul 20 in clasamentul statelor cu cele mai mari rate de cancer ovarian, in 2018. Astfel, rata de crestere a fost de 10,4%, potrivit World Cancer Research Fund.