Raed Arafat: Elicopterul SMURD de la Braşov va zbura din iulie-august. Avem nevoie de câteva luni pentru pregătirea personalului medical

0
203

Judeţul Braşov va avea un elicopter SMURD funcţional din a doua parte a anului, a anunţat, joi, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, care a fost prezent la inaugurarea noii clădiri a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov.

Potrivit șefului DSU, urmează ca la Aeroportul Braşov să se construiască un hangar pentru acest elicopter.

„Sunt trei elicoptere care au fost destinate, din fonduri europene, pentru trei puncte – de fapt au fost patru, unul rămâne de rezervă – unul în judeţul Caraş, care a pornit în decembrie în Caransabeş, unul în Braşov şi unul la Suceava, ca să fie aproape de munte. Cei din Braşov, au fost discuţii dacă în punem în funcţiune la Victoria. Astăzi, am avut o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi cu colegii de la Aviaţie şi s-a stabilit că locul cel bun este Aeroportul Braşov. Până atunci, poate funcţiona la Ghimbav. Dar mai avem nevoie de trei-patru luni pentru pregătirea personalului medical – care va fi din Braşov şi din Sibiu – care va trebui să înveţe lucrul cu troliul, în zona montană. Eu mă aştept ca prin iulie-august să-i dăm drumul”, a afirmat şeful DSU.

Conform șefului DSU, nu va fi angajat personal medical nou care să deservească elicopterul.

„Cei care fac garda pe maşina de terapie intensivă vor face şi pe elicopter. Sunt anumite avantaje, nu sunt mari, ei primesc o indemnizaţie, conform legii”, a precizat şeful DSU.

Conform estimărilor specialiştilor Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al MAI, noul elicopter ar putea avea nevoie, pe lângă medici şi asistenţi, de circa 12 angajaţi pe partea de deservire cu personal aeronautic – piloţi, mecanici etc.

Elicopterul este unul H135 de la Airbus, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro şi a fost achiziţionat de IGAv printr-un acord-cadru din 2019, de circa 65 de milioane de euro.

Articolul precedentCâte cazuri de gripă clinică au fost raportate la nivel naţional în săptămâna 28 martie – 3 aprilie
Articolul următorMedici decorați cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Președintele Iohannis: Ați sacrificat multe, inclusiv sănătatea fizică și emoțională