Raed Arafat, despre varianta Omicron a SARS-CoV-2: Fără discuție, va ajunge și în România

0
149

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că varianta Omicron a SARS-CoV-2 va ajunge şi în România, iar măsurile care se iau acum de către unele state sunt pentru a întârzia apariţia acestei tulpini, timp în care se analizează eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19.

”Fără discuţie, cum a ajuns tulpina Delta, aduceţi-vă aminte cum discutam de ea, tulpina Delta era departe, era în Anglia, în unele zone şi România nu o avea. Totuşi, după vară este predominantă. Iar Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta şi la acest moment toate măsurile pe care le iau ţările lumii, în general, sunt măsuri de întârziere pentru mai multe motive: să o studiem mai bine, să înţelegem impactul ei, să vedem dacă are efect vaccinul asupra ei sau nu, să vedem ce măsuri putem să luăm din punct de vedere al îmbunătăţirii vaccinurilor, dacă actualele vaccinuri nu au efect. Deja încep să apară primele informaţii”, a declarat Raed Arafat, la un post de televiziune.

Şeful DSU a precizat că deja companiile producătoare de vaccinuri adaptează serurile pentru noua tulpină.

”Deja companiile de producţie de vaccinuri au început să creeze anumite vaccinuri adaptate noii tulpini, chiar dacă nu avem o concluzie finală, dacă vaccinul actual are efect egal cu celelalte tlpini sau nu. Deja se fac anumite progrese. Moderna a anunţat acest lucru, Pfzer a anunţat acest lucru. Au fost diferenţe de opinie, Pfizer a anunţat că vaccinurile au efect şi protejează împotriva formelor grave, Moderna nu era convinsă de acest lucru, dar pe toate liniile se lucrează pe adaptarea vaccinurilor pentru această variantă”, a spus Arafat.

Raed Arafat a subliniat că România este avantajată că nu are zboruri directe cu zona Africii de Sud care este afectată de varianta Omicron a SARS-CoV-2.

”Situaţia noastră, care este favorabilă, este că noi nu avem zboruri directe cu zona care este mai afcetată, zona Africii de Sud. Am recuperat unii cetăţeni de acolo, sub un control foarte strict de carantinare, de testare, de toate aceste aspecte şi aşa am descoperit cele trei cazuir care oricum erau carantinate de când au intrat în ţară. După care s-a luat măsura ca cetăţenii ţărilor terţe, care nu sunt cetăţeni europeni să nu poată intra în România pe următoarele săptămâni, plus perosnele care vin de acolo, obligatoriu carantinare, indiferent de statusul lor, vaccinat, nevaccinat, testat, netestat se carantinează, cel puţin pentru 10 zile. aceste măsuri ar trebui să încetinească sau să limiteze intrarea variantei din zonele afectate”, a declarat Arafat.

Articolul precedentMinistrul Sănătății, despre introducerea unor noi măsuri pentru reducerea transmiterii Omicron
Articolul următorStudiu: Ce vaccinuri anti-COVID-19 generează cel mai puternic nivel de anticorpi după doza booster