Raed Arafat, despre propunerile adoptate vineri de CNSU

0
151

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul CNCCI, propunerile adoptate în cursul zilei de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit șefului DSU, aceste propuneri vor fi transpuse într-o hotărâre de guvern, care ar putea fi emisă în cursul săptămânii viitoare.

”Unii au zis că e relaxare, nu e relaxare… Noi, de fapt, am luat nişte măsuri pe care am zis că le vom lua, cu accesul, cu certificatele verzi, cu tot cu interdicţia participării complete a oricărui spectator la activităţile sportive şi am zis că după o analiză vom vedea cum ajustăm situaţia. Dar din ce vedeţi, rămâne certificatul verde obligatoriu la acest moment şi pentru cele două categorii – vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Singura zonă în care nu se cere certificatul este la 1 Decembrie, în zona unde este spaţiu public, unde oamenii sunt în spaţiu public şi unde se cere doar respectarea măsurilor de sănătate, inclusiv purtarea măştii. Însă, în zona oficială, în interior, din nou, se aplică certificatul verde”, a declarat dr. Arafat în cadrul conferinței.

Șeful DSU a mai menționat că CNSU a aprobat vineri hotărârea prvind abilitarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei în vederea modificării Ordinului comun, în sensul permiterii participării la cursuri cu prezenţa fizică a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ din localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 este mai mică de 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului didactic.

De asemenea, CNSU a aprobat şi propunerea ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul Bucureşti, a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ a cel mult 200 de persoane.

O altă propunere a CNSU prevede ca persoanele vaccinate anti-COVID-19 cu schemă completă sau trecute prin boală să poată participa la competiţiile sportive desfăşurate în spaţii închise sau deschise.

În același timp, persoanele vaccinate cu schemă completă sau trecute prin boală ar urma să aibă acces la spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale desfăşurate în aer liber, precum şi la cursuri, workshopuri, conferinţe.

Articolul precedentArafat, despre certificatul verde și pentru cei care au anticorpi
Articolul următorAndrei Baciu: Sunt în curs de achiziție 70.000 de flacoane de Remdesivir