Raed Arafat, despre dezinformările privind vaccinarea anti-COVID

0
285

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a atras atenţia, joi, asupra unei dezinformări extrem de grave, care a apărut recent, că persoanele care s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2 se îmbolnăvesc de HIV, subliniind că această informaţie nu are nicio bază ştiinţifică.

„Una dintre modalităţile de dezinfomare recentă, pe care am observat-o, este că cei care s-au vaccinat fac HIV. Deci, atenţie foarte mare la cine crede, scuzaţi-mă, astfel de bazaconii, pentru că vă daţi seama că este o dezinformare extrem de gravă, care nu are nicio bază ştiinţifică. Este o chestie făcută ca să sperie, pentru ca oamenii să nu se vaccineze. Am văzut această tentativă chiar ieri, la cineva în faţa ministerului, că cei care s-au vaccinat să se testeze pentru HIV. Nu are nicio bază ştiinţifică. Populaţia să se îndepărteze, să nu le răspândească, pentru că sunt informaţii pentru a induce panica şi dezinformarea”, a declarat Arafat într-o conferinţă de presă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a subliniat că nu există o similaritate între cele două virusuri.

„Nu putem vorbi sub nicio formă de evoluţie similară, de căi de infectare comune. Poate sunt anumite asemănări la nivel de proteină virală, dar nu avem alte date care să impună o similaritate importantă între aceste două virusuri”, a precizat Gheorghiţă.

Articolul precedentCâte centre de vaccinare anti-COVID-19 și-au închis activitatea în ultima săptămână
Articolul următorArafat, despre ridicarea restricțiilor: La acest moment, nu există un calendar exact