Raed Arafat: 36 de pacienți COVID-19, transferați în spitale din străinătate

0
130

În prezent, 27 de pacienţi sunt transferaţi în Ungaria, doi în Austria, şapte în Polonia, existând discuţii pentru a fi transferaţi şi alţi pacienţi, a declarat, vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„Din ce ştim, s-au oferit şi din partea altor ţări un număr de paturi. De exemplu, trei paturi în Slovacia, dar aşteptăm să ni se spună dacă sunt de terapie intensivă, de ce categorie sunt şi atunci vom decide dacă vom duce pacienţi şi acolo”, a arătat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Arafat a precizat că o delegaţie medicală din Germania se află în România pentru a evalua situaţia pacienţilor aflaţi în stare critică, urmând a se lua o decizie privind posibilitatea unor transferuri.

„Astăzi a sosit o delegaţie de la Ministerul Apărării din Germania, de la Armata germană, o delegaţie medicală care are ca sarcină evaluarea situaţiei şi a cazurilor, mai ales cei critici aflaţi în unităţile de primiri urgenţe şi aici vom merge pe Bucureşti, unde avem peste jumătate din pacienţii intubaţi aflaţi în terapie intensivă, adică aflaţi în unităţile de primiri urgenţe din ţară. Au început evaluarea acestor pacienţi şi urmează în cel mai scurt timp să se ia decizia în timpul weekendului, de fapt care va fi abordarea şi dacă o parte din aceşti pacienţi o să reuşim să îi ducem în Germania. Depinde de starea lor şi de mai mult aspecte, de acceptul familiilor”, a explicat şeful DSU.

Arafat a amintit că au mai oferit ajutor Olanda, Italia, Serbia, Danemarca, Moldova, Austria şi Franţa.

„Vorbim de programul RescUE al Comisiei Europene, care a asigurat sprijin: Olanda – 550 de concentratoare de oxigen; Polonia, care a venit cu concentratoare de oxigen, cu materiale dezinfectante, cu aparate de respirat, cu ventilatoare, dar şi cu 44 de personal medical, care a ajuns ieri şi care deja începe să se integreze, să activeze cu colegii lor din Spitalul ‘Matei Balş’ şi din mai multe unităţi de primiri urgenţă din Bucureşti; Italia, care ne-a asigurat 5.206 flacoane de anticorpi monoclonali; Danemarca a asigurat 15 ventilatoare, concentratoare de oxigen şi o echipă medicală formată din 9 medici şi asistenţi, care va fi înlocuită din nou peste 11 zile cu altă echipă medicală – per total, acest sprijin va fi asigurat pe 22 de zile; Austria, care a asigurat mai multe medicamente pentru pacienţii aflaţi în stare gravă la terapie intensivă, avem deja pacienţi aflaţi în Austria; Franţa, cu mai multe medicamente, materiale şi aparate de terapie intensivă; Serbia cu 170 de concentratoare şi peste 6.000 de doze de flacoane de anticorpi monoclonali”, a precizat secretarul de stat.

Perioada în care echipa medicală din Republica Moldova va oferi ajutor României va fi prelungită.

„Moldova ne-a trimis o echipă medicală consistentă şi va fi prelungită perioada în care vor sta în România cu încă o săptămână, am făcut solicitarea. Sunt de foarte mare sprijin pentru colegii din Iaşi”, a menţionat Raed Arafat.

Articolul precedentRaed Arafat: Există tendinţă foarte uşoară de scădere a cazurilor COVID-19
Articolul următorBaciu: 10.000 de doze de anticorpi monoclonali vor ajunge în România săptămâna viitoare