Raceala, gripa sau pneumonie?

0
338

Sezonul rece aduce in atentia noastra infectii respiratorii acute sau acutizari ale unor infectii respiratorii cronice. Cum deosebim intre raceala, gripa si pneumonie?

 

Raceala

 

Cea mai frecventa (si relativ usoara) afectare este „raceala”, produsa de virusuri, altele decat cele gripale, care se manifesta prin rinoree apoasa, tuse seaca, stare generala usor modificata.

Aceste „raceli” sunt, de regula, usor de tinut sub control prin tratamentul simptomelor cu medicatie recomandata de medicul de familie, alimentatie bogata in vitamine, hidratare cu ceaiuri calde si, nu in ultimul rand, repaus. Repaus, pentru ca odihna favorizeaza refacerea organismului, iar evitarea contactului cu alte persoane limiteaza transmiterea bolii.

 

Gripa

 

Lucrurile se complica simptomatic si terapeutic atunci cand infectia e produsa de unul din cele doua tipuri de virusuri gripale: A sau B. Acestea au contagiozitate mare, se extind rapid de la o persoana la alta si produc imbolnaviri la un numar mare de persoane.

Asa cum se stie deja, virusul isi modifica structura de la un an la altul, producand imbolnaviri anuale. in general, virusurile gripale incep sa circule in populatie din luna decembrie, pana in luna aprilie a urmatorului an, iar cea mai sigura metoda de preventie a acestora este vaccinarea antigripala. Vaccinarea este recomandata a fi efectuata in luna noiembrie a fiecarui an.

Daca nu ati facut vaccinul antigripal, riscul de gripa este mare la contactul cu o persoana bolnava. Cel mai mare risc de gripa si eventuale complicatii apare la persoanele cu boli cronice, boli metabolice, femei insarcinate, persoane peste 65 ani, copii sub 5 ani, care trebuie sa fie vaccinati anual.

Simptomele de alarma care ridica suspiciunea de gripa sunt: febra inalta, tuse, dureri musculare, dureri de cap, oboseala extrema si durerea in gat. in acest caz, consultul medical este obligatoriu, administrarea tratamentului antiviral putandu-se face doar la recomandarea medicului, care stabileste schema terapeutica corecta pentru fiecare persoana bolnava si contactii acesteia.

Daca suntem bolnavi, este important nu doar sa ne tratam, ci sa protejam pe cei din jurul nostru. Fiecare persoana bolnava trebuie sa tuseasca sau sa stranute acoperind gura cu o batista de unica folosinta, deoarece transmiterea virusurilor gripale se face pe calea aerului. Un alt obicei care trebuie riguros respectat este igiena mainilor.

Evolutia gripei poate fi uneori nefavorabila, cu aparitia complicatiilor. Cele mai frecvente sunt: infectii sinusale, infectii pulmonare, miocardite sau encefalite.

 

Pneumonia

 

Pneumonia este o afectiune a plamanilor, produsa de virusuri, bacterii sau fungi. Simptomele care caracterizeaza pneumonia sunt: febra (simptom inconstant, care poate lipsi mai ales la pacientii imunodeprimati), tusea (la inceput seaca, ulterior productiva), durerea toracica sub forma de junghi toracic, alterarea starii generale si oboseala marcata.

Orice pacient care are simptome sugestive de pneumonie trebuie sa se prezinte de urgenta la medic, tratamentul facandu-se doar la recomandarea medicului de familie sau a pneumologului.

Gripa se poate complica cu pneumonie produsa inclusiv de virusul gripal sau prin asocierea suprainfectiei bacteriene, mai ales la pacientii care fac parte din grupele de risc.

Daca vaccinarea antigripala asigura protectia impotriva gripei, vaccinarea pneumococica asigura protectie impotriva pneumoniilor produse de bacterii.

O profilaxie eficienta a infectiilor respiratorii presupune efectuarea anuala a vaccinului gripal, a vaccinului pneumococic, iar pentru pacientul cu afectiuni respiratorii cronice se recomanda cura balneara anuala cu profil respirator. Prin cele doua componente: kinetoterapia respiratorie si aerosoloterapia cu ape iodurate si sulfuroase, se asigura igiena corecta a cailor respiratorii, prevenind infectiile in timpul sezonului rece.

Articolul precedentCopil desapte luni, nevaccinat „“ prima victima a rujeolei din acest an. Epidemia continua
Articolul următorCum pot fi copiii protejati de gripa?