Punți științifice în tuberculoză, dezvoltate în Romania

0
369

Timp de trei zile, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, experți internaționali se vor reuni la București, în cadrul Simpozionului Internațional Screening TB și Migrația în Europa, unul dintre cele mai ample evenimente  dedicate schimbului de experiență, cercetării și dezbaterilor privind politicile de sănătate publică pe problematica tuberculozei, organizat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Tuberculoza, deși tratabilă și vindecabilă, este boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni la nivel mondial.

Deși a înregistrat progrese semnificative în controlul tuberculozei, România rămâne printre cele 18 țări prioritare privind stoparea tuberculozei în Regiunea Europeană a OMS (18 HPC-EUR).

De asemenea, pe baza datelor de supraveghere ale ECDC din 2018, România are cea mai mare incidență a tuberculozei pediatrice în rândul statelor membre ale UE (17,4 la 100.000 de locuitori- 12,8 în 2019). România împreună cu Lituania furnizează peste 55% din totalul cazurilor de TB XDR din UE, iar România este sursa a 23,5% din totalul cazurilor de tuberculoză raportate în UE.

Simpozionul Internațional Screening TB și Migrația în Europa are în centrul său depistarea activă a tuberculozei la nivel european. Astfel, timp de trei zile, Bucureștiul reunește experți internaționali, care vor discuta despre provocările ridicate de tuberculoză, migrație, accesul la diagnostic timpuriu și tratament.

Evenimentul științific este organizat în contextul în care migrația în Europa reprezintă o provocare inclusiv pentru sistemele de sănătate, care trebuie să răspundă cât mai eficient la problemele de sănătate generate de migrație.

Problematica tuberculozei în contextul migrației va fi dezbătută, în cadrul Simpozionului, de specialiști din Germania, Norvegia, Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Marea Britanie, Serbia, Turcia, Lituania, Olanda, Danemarca și Italia.

Printre speakerii invitați se numără profesorul Christoph Lange, director medical al Centrului de Cercetare de la Borstel – Leibniz Lung Center, profesor de Medicină Respiratorie și Sănătate Internațională la Universitatea Lübeck din Germania, cel care a condus analiza privind tuberculoza în contextul migrației în Europa. Concluziile analizei vor fi prezentate la București în cadrul Simpozionului Internațional Screening TB și Migrația în Europa.

„Prin acest eveniment, dorim să realizăm în România un hub de dezbateri științifice, pentru a identifica cele mai optime soluții în managementul pacientului cu tuberculoză, în contextul migrației și al mobilității crescute a oamenilor înregistrată în ultima perioadă în Europa.  Totodată, vrem să aducem cercetarea pe problematica tuberculozei cât mai aproape de specialiștii români. România este o țară cu multe cazuri de tuberculoză, așa că, din perspectiva mea, este esențial să fim și o țară care dezvoltă cercetarea în tuberculoză, dar și ca medicii români să fie parte activă în proiecte internaționale privind tuberculoza. Este foarte important ca specialiștii din România să fie la curent cu tot ce este nou în zona de cercetare internațională în ceea ce privește tuberculoza. Totodată, ne dorim ca experiența românească în privința managementului pacientului cu tuberculoză să stea la baza discuțiilor științifice din cadrul acestui Simpozion”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Manifestarea științifică este coordonată de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în colaborare cu partenerii din Germania de la Centrul de Cercetare în domeniul bolilor Pulmonare – Leibniz Lungzentrum din Borstel.

Articolul precedentMinisterul Sănătății: Adriana Pistol, aleasă membru în Comitetul Permanent al OMS Europa pentru un mandat de trei ani
Articolul următorSpecialitățile medicale și lista serviciilor medicale ce fac obiectul serviciilor de telemedicină, în Monitorul Oficial