Proteste de amploare în Macedonia după ce pacienții oncologici ai unui spital au fost lăsați fără medicamente

0
259

Mii de manifestanți au protestat luni, în fața sediului guvernului din capitala Macedoniei de Nord, Skopje, indignați de faptul că pacienții de la un spital de oncologie de stat nu au avut acces la un tratament care le-ar fi salvat viața după ce personalul a furat medicamentele în valoare de milioane de euro pentru a le vinde pe piața neagră.

Manifestanții au aruncat cu ouă, au lăsat urme de palme însângerate și au scris „ucigași” pe zidurile clădirilor guvernamentale după ce Parchetul General a anunțat că se deschide o anchetă cu privire la dezvăluirile din presă.

Scandalul recent zguduie corupția din sistemul public de sănătate din Macedonia de Nord. Conform relatărilor, pacienții oncologici au așteptat luni în șir medicamentele vitale care însă le-au fost sustrase și vândute pe piața neagră, unele dintre ele ajungând chiar pe teritoriul kosovar. Potrivit presei de la Skopje, personalul clinicii oncologice „Maica Tereza” ar fi administrat pacienților clinicii citostatice diluate, medicamente folosite pentru a bloca creșterea celulelor canceroase.

„- Criminali!” au scandat manifestanții cerând demisia ministrului Sănătății din această țară și a conducerii spitalului; printre protestatari s-au aflat rude ale pacienților decedați după ce li s-au administrat placebo în loc de chimioterapie adecvată, în timp ce le era furată medicația de către cadrele medicale corupte.

„- Mama mea a avut cancer la sân și starea ei s-a agravat la o săptămână după ce a fost internată în clinică”, a declarat un tânăr.  „Din păcate, nu a supraviețuit” – mărturisește acesta citat de Europa Liberă.

Pe 4 septembrie, autoritățile au transmis că investighează trei cazuri de tentativă de furt de medicamente și luare de mită legate de clinica de oncologie; mai multe computere au fost confiscate de anchetatori și au fost efectuate interogatorii.

Pentru monent s-a anunțat deschiderea unui proces penal iar Procuratura Generală a precizat că aceste demersuri s-ar putea extinde.

Partidul Social Democrat (SDSM) a câștigat alegerile generale din țara balcanică din ianuarie 2022 și conduce un guvern de coaliție alături de alte două partide etnice albaneze.

Articolul precedent„Fără să existe discriminare sau stigmatizare pentru copii”: Ministerul Sănătății a anunțat cum se va realiza testarea antidrog în școli
Articolul următorSindicaliștii au semnat cu Ministerul Sănătății noul Contract Colectiv de Muncă. Ce cuprinde documentul