Proiectul de Ordin privind pachetele de servicii și noul Contract-cadru, publicat în transparență decizională

0
44

Proiectul noului contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate a fost publicat în transparență decizională de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În proiectul de act normativ sunt cuprinse reglementări sunt aplicabile începând cu data de 1 iulie 2023.

Este a doua variantă a contractului-cadru elaborată de CNAS, după ce un prim proiect a fost prezentat în decembrie 2022.

Noua variantă prevede “întărirea rolului medicului de familie în sistemul de sănătate, mai ales în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista acestuia”, menționează CNAS.

De asemenea, proiectul își propune să stimuleze intrarea în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate a unui număr mai mare de medici de familie, prin modificarea numărului optim de persoane înscrise pe listele acestora.

Potrivit CNAS, alte prevederi vizează:

  • Creşterea accesului persoanelor defavorizate din mediul rural la servicii de asistenţă medicală primară prin extinderea stimulării financiare a medicilor de familie care aleg să practice în acest mediu;
  • Lărgirea accesului persoanelor la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor;
  • Posibilitatea acordării la distanţă a unor consultaţii pentru monitorizarea bolilor cronice;
  • Completarea pachetului de îngrijiri medicale la domiciliu pentru pacienții care au suferit un atac vascular cerebral;
  • Introducerea dispozitivelor compresive în lista dispozitivelor decontate din bugetul CNAS;
  • Reglementarea schemei de adopție a produselor biosimilare la 50% din pacienții aflaţi în terapie cu medicamente biologice, pentru creșterea accesului la tratamente decontate din bugetul CNAS (De exemplu, această reglementare ar permite tratarea a încă 5 pacienți faţă de cei aflați în prezent în terapia celulara oncologică CAR-T);
  • Renunţarea la limitarea teritorială a acordării îngrijirilor medicale la domiciliu si a celor paliative, astfel încât pacientul să primească serviciile medicale la locația declarată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, având în vedere faptul că de multe ori pacienții imobilizați la pat sunt nevoiți să locuiască în perioada respectivă împreună cu rudele, într-un alt judeţ.

“Prin intermediul proiectului noului Contract –cadru supus dezbaterii publice propunem introducerea unor măsuri care stimulează segmentul de prevenţie în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate, măsuri care vor reaşeza şi reorienta preocupările de menţinere a sănătăţii şi depistare precoce a bolilor, atât ale furnizorilor cât şi ale populaţiei”, a declarat președintele CNAS, conf. univ. dr. Adela Cojan, citată într-un comunicat de presă.

Persoanele interesate pot transmite observații şi propuneri referitoare la proiectul de act normativ până la 26 februarie 2023., iar ulterior vor fi organizate consultări și negocieri cu organismele reprezentative din domeniul medical.

Potrivit CNAS, în prima parte a lunii martie 2023 va fi publicat și proiectul normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru.

Proiectul noului contract-cadru poate fi consultat AICI

Articolul precedentCâte persoane au fost vaccinate în ultima săptămână. Datele INSP
Articolul următor25 de decese la pacienți cu COVID-19, în ultima săptămână. La ATI sunt trataţi 115 de pacienţi