Proiect privind înființarea unei subcomisii pentru asigurarea controlului tuberculozei, în transparență decizională

0
194

Subcomisia pentru asigurarea controlului tuberculozei urmează să fie înființată în cadrul Comisiei de pneumologie, potrivit unui Proiect de Ordin, publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

Măsura este cuprinsă în Proiectul de Ordin pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1202/2017 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea comisiilor şi subcomisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii.

Potrivit referatul de aprobare a proiectului de ordin, în România incidenţa globală (IG) a tuberculozei TB (cazuri noi și recidive) a scăzut în ultimii ani de la un maximum de 142,2%000 în anul 2002, la 37,3%000 în anul 2020 (Baza națională de date TB, actualizată pentru raportarea TESSY 2021). Mortalitatea a scăzut de la 10,3%000 în anul 2002 la 3.5%000 în anul 2020. Rata de succes terapeutic la cazurile noi,   pulmonare, confirmate bacteriologic se menține crescută la valori de peste 80% în ultimii 20 de ani (baza națională de date TB actualizată pentru  TESSY 2021).

”Din păcate, în România nu se înregistrează aceleași rezultate favorabile în tratamentul TB cu germeni rezistenți, unde rata de succes terapeutic este sub 50% – 39.1% pentru cazurile TB-DR pulmonare înregistrate în anul 2018 (baza națională de date TB actualizată pentru  TESSY 2021)”, conform referatului de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit sursei citate, dinamica indicatorilor TB cu germeni sensibili înregistrează un trend net descendent la noi în țară, ”dar pandemia COVID -19 a dus la scăderea atificială a numărului de cazuri”.

”De aceea, scăderea marcată a incidenței trebuie privită cu prudență și trebuie menținute eforturile privind diagnosticul și tratamentul TB în România”, se mai arată în referatul de aprobare a proiectului de act normativ.

Ministerul Sănătăţii consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică, astfel că urmare activităţile antituberculoase (anti-TB) prevăzute în Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) – diagnosticul şi tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacţilor acestora, tratamentul preventiv, activităţile de informare, educare, comunicare – sunt gratuite.

 

Articolul precedentStrategia pentru controlul HIV/SIDA în România până în 2030, în transparență decizională
Articolul următorMinisterul Sănătăţii va prelua integral atribuțiile CNCAV