Proiect MS privind modificarea normelor de funcţionare a laboratoarelor de analize medicale

0
899

Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională Ordinul pentru completarea și modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1301/2007 pentru aprobarea Normelor privind funcţionarea laboratoarelor de analize medicale.

Printre modificările care ar urma să fie aduse se numără și aceea că autorizaţia sanitară de funcţionare a laboratoarelor de analize medicale ar urma să fie eliberată de către direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, Ordinul mai prevede ca în cadrul spitalelor cu peste 500 de paturi și în cazul laboratoarelor spitalelor de Boli Infecțioase sau de Pneumoftiziologie, care efectuează examinări micro-biologice complexe, laboratoarele de microbiologie să se organizeze ca structuri separate. Aceste laboratoare trebuie să asigure permanență, cel puțin prin cadre medii, pentru preluarea și prelucrarea probelor.

Pentru spitalele cu 150-500 de paturi se înființează compartimente de microbiologie în cadrul laboratorului de analize medicale, se arată în proiectul de Ordin.

De asemenea, laboratoarele de analize medicale private care au contract cu spitale pentru efectuarea analizelor de microbiologie trebuie să respecte aceleași reguli de organizare a activității și vor asigura permanență în preluarea și prelucrarea probelor pentru compartimentul/laboratorul de microbiologie.

Proiectul de ordin mai prevede ca laboratoarele de microbiologie și compartimentele de microbiologie să aibă angajat obligatoriu medic cu specialitatea Microbiologie medicală sau medici cu specialitatea Medicină de laborator, care au experiența de cel puțin trei ani în domeniul microbiologiei sau care sunt formați conform curriculei de medicină de laborator, care a conținut cel puțin 15 luni de stagii de microbiologie de bază, cu excepția lunilor de perfecționare.

Potrivit aceleiași surse, pentru posturile scoase la concurs în laboratoarele și compartimentele de microbiologie se pot înscrie medici specialiști în Microbiologie medicală sau medici de altă specialitate de laborator, Medicină de laborator cu cel puțin 15 luni de stagii de bază de pregătire în domeniul microbiologie, pe baza unui examen cu tematica examenului de specialitate de microbiologie medicală.

O altă modificare este și aceea că diagnosticul bacteriologic al tuberculozei și al altor micobacterioze se poate efectua în cadrul laboratoarelor de spital cu condiția asigurării nivelului de biosiguranță II pentru prelucrarea probei, examenul microscopic al frotiului direct, cultivare, examenul microscopic din cultură.

Articolul precedentFranța: Copii vaccinați din greșeală cu o doză mai mare de vaccin Pfizer. Ce spun autoritățile sanitare
Articolul următorModerna spune că doza de booster a vaccinului său pare să protejeze împotriva Omicron