Proiect de Ordin pentru organizarea și desfășurarea unei acțiuni de depistare activă a tuberculozei în județe cu risc crescut, în transparență decizională

0
399

Ministerul Sănătății (MS) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordin pentru organizarea și desfășurarea unei acțiuni de depistare activă a tuberculozei în județe cu risc crescut.

Potrivit proiectului, MS va demara în luna noiembrie o acțiune de depistare activă a tuberculozei în grupurile de persoane în vârstă de peste 18 ani, cu factori de risc, cu prioritate în rândul refugiaților din Ucraina, indiferent de statutul de asigurat.

Acțiunea de depistare activă a tuberculozei se va derula în județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava și Tulcea.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului de Ordin, această acțiune are ca scop identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB) din populație și direcționarea lor cu prioritate către programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT), pentru realizarea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat.

Depistarea precoce crește șansele de vindecare și reduce transmiterea TB în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau alt mediu comunitar, prin tratarea persoanelor cu boală prevalentă și scurtarea duratei infecțiozității, potrivit specialiștilor.

“Acțiunea de depistare activă a TB este destinată persoanelor în vârstă de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, cu prioritate persoanelor care vin din Ucraina, precum și cetățenilor români, indiferent de statutul de asigurat”, se arată în referatul de aprobare.

Acțiunea de depistare activă a TB este coordonată la nivel central de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de planificare și implementare de politici ale Programului ROU-T-MOH “Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, iar la nivel județean de direcțiile de sănătate publică (DSP).

În acțiunea de depistare activă a TB vor fi respectate principiile susținute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), printre care asigurarea asistenței medicale adecvate pentru persoanele care sunt pozitive, inclusiv tratament de înaltă calitate, pentru persoanele diagnosticate cu TB.

De asemenea, depistarea activă vizează cu prioritate persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta TB, inclusiv grupurile cu risc ridicat și comunitățile cu o prevalență ridicată, și urmează principiile etice stabilite pentru screening-ul pentru boli infecțioase, inclusiv obținerea consimțământului informat.

În urma unui rezultat pozitiv al testului de depistare activă, diagnosticul de TB trebuie confirmat înainte de începerea tratamentului.

Potrivit sursei citate, acțiunea este finanțată printr-un grant acordat Ministerului Sănătății de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Proiectul de Ordin poate fi consultat AICI 

Articolul precedentCoronavirus: OMS cere Europei să nu lase garda jos în această toamnă, pe fondul creșeterii cazurilor de COVID-19 și de gripă
Articolul următorMinsitrul Sănătății: România ocupă primul loc în UE la consumul de antibiotice