Proiect de modificare a Legii nr. 95/2006: Spitalele publice se pot asocia în consorții medicale

0
296

Spitalele publice se pot asocia în consorții medicale, cu personalitate juridică, în scopul derulării în comun de activități medicale, cercetare științifică, investiții în infrastructură, achiziții de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive şi altele asemenea, precum și alte activități specifice unităților sanitare respective. Prevederea este cuprinsă în Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, postat de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

Astfel, consorțiile medicale ar urma să se înființează în baza unui contract de parteneriat încheiat între părți.

Totodată, proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății arată că din punct de vedere al învăţământului şi al cercetării ştiinţifice medicale, spitalele pot fi:
a)spitale clinice publice cu secţii/compartimente clinice;
b)institute;
c)spitale private cu secţii/compartimente clinice.”

De asemenea, Proiectul introduce noi prevederi privind secțiile/compartimentele clinice: „Secțiile/compartimentele clinice se înfiinţează prin ordin al ministrului sănătăţii, la propunerea instituţiei de învăţământ superior cu profil medical și cu avizul ministrului educaţiei.Condițiile și metodologia privind înființarea/desființarea și reorganizarea sectiilor/compartimentelor clinice se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății și al ministrului educaţiei, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.”

Totodată, proiectul precizează că spitalul clinic  este spitalul care are în componenţă secţii/compartimente clinice care asigură asistenţă medicală, desfăşoară activitate de învăţământ, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie medicală continuă (EMC), având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată. Institutele, centrele medicale şi spitalele de specialitate care au în componenţă o secţie/compartiment clinic sunt spitale clinice. Pentru activitatea medicală, diagnostică şi terapeutică, personalul didactic este în subordinea administraţiei spitalului, în conformitate cu prevederile contractului de muncă.”

Printre modificările propuse în proiectul legislativ se numără și aceea că secţiile/compartimentele clinice – secţiile/compartimentele de spital în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medicală, învăţământ medical, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie medicală continuă (EMC). În aceste secţii/compartimente este încadrat cel puţin un cadru didactic universitar, prin integrare clinică. Pentru activitatea medicală, diagnostică şi terapeutică, personalul didactic este în subordinea administraţiei spitalului, în conformitate cu prevederile contractului de muncă.

Totodată, în același proiect introduce o nouă reglementare, respectiv „condiţiile și metodologia privind avizarea înființării spitalelor private, avizarea structurii organizatorice, precum și avizarea modificării acesteia se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe”.

Articolul precedentOamenii de știință urmăresc noi variante de coronavirus
Articolul următorO aeronavă militară românească, cu 180.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, se îndreaptă spre Tunisia