Proiect de lege: Ebola va fi inclusa in Programele Nationale de Sanatate

0
212

Prevenirea si combaterea infectiilor cu virusul Ebola vor fi incluse in programele nationale de sanatate, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr.124/2013 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2013 si 2014. Proiectul se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

„Prin proiectul de act normativ se asigura cadrul legal pentru punerea in aplicare in cadrul Programului national de supraveghere si control al bolilor transmisibile prioritare a unui obiectiv strategic din domeniul prevenirii si cresterii capacitatii de interventie in combaterea infectiilor cu virus hemoragic Ebola prin amenajarea spatiului necesar instalarii formatiunii medicale ROL 2, precum si asigurarea cheltuielilor de intretinere si functionare a acesteia”, se precizeaza in proiectul de lege.

in Programul national de oncologie finantat din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate va fi inclus „Subprogramul de diagnostic imunofenotipic, citogenetic si biomolecular al leucemiilor acute”. Se doreste aceasta masura in conditiile in care, in ultimele decenii, s-au inregistrat progrese importante in diagnosticul si tratamentul leucemiilor acute. Mai mult decat atat, investigatiile prin flowcitometrie, explorare citogenetica si biomoleculara sunt indispensabile unui diagnostic corect si stau la baza tratamentului modern si personalizat.

Proiectul de lege prevede totodata si alocarea sumei de 290 de mii lei Institutului National de Geriatrie si Gerontologie „Ana Aslan” in vederea amenajarii spatiului necesar instalarii formatiunii medicale ROL 2, precum si cheltuieli de intretinere si functionare pentru 3 luni. De asemenea, Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” va primi suma de 1.090 miil lei in vederea achizitionarii de reactivi, consumabile si training.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii a cerut efectuarea unei anchete la Spitalul Municipal din Husi
Articolul următorProf. univ. dr. Maria Dorobantu: Pentru a preveni hipertensiunea arteriala este important sa educam tinerele generatii